Löfven: Kan bli svårt att resa inrikes i sommar

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2020-04-29

Semester utomlands är redan mer eller mindre avskrivet.

Nu säger statsminister Stefan Löfven att även inrikesresor är i fara.

– Med stor sannolikhet har vi inte kommit igenom det här i sommar, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven vill återigen inskärpa att kampen mot coronaviruset inte handlar om veckor utan snarare om månader. Det gäller i vardagen men också när man funderar på sommarens semesterplaner.

– Alla de här rekommendationerna måste komma från myndigheterna. Från mitt perspektiv kan jag inte se att utlandsresor kommer att kunna vara aktuella. Jag kan inte se att vi har fått en så positiv utveckling att vi plötsligt ska kunna göra det. Men det beslutet återstår att fatta för regeringen, säger han.

Statsminister Stefan Löfven på en tidigare pressträff.

”Tror statsministern vill markera”

Inte heller inrikesresor är långt i från självklara till sommaren, säger statsministern till DN:

– Det är samma sak med möjligheterna inom landet. Myndigheterna måste återkomma om det, men även här gäller folkvettet. Om det jag gör riskerar att öka smittspridningen, om jag kommer att befinna mig i sammanhang där det är för mycket människor och för tätt, då ska man tänka bort det helt enkelt.

Stefan Löfvens uttalande kommenterades av biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten.

– Jag tror statsministern vill markera att det inte är över i morgon. Det här med resor inom landet beror på hur smittspridningen ser ut i olika delar av landet och hur vårdbelastningen ser ut just där. Det är svårt att förutse, säger han i ”Aktuellt”.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen