Kommuner mörkade spridning på äldreboenden

Publicerad 2020-05-02

Flera kommuner i Sörmlands län har medvetet valt att inte rapportera in fall av coronasmitta på äldreboenden till länsstyrelsen.

Det skriver flera lokaltidningar som tagit del av interna dokument.

Samtidigt visar en kartläggning av DN att minst 541 äldreboenden runtom i Sverige har drabbats av coronaviruset och tusentals äldre har smittats.

Trots att Folkhälsomyndigheten vid upprepade tillfällen betonat vikten av att skydda de äldre, framförallt de på landets äldreboenden, så har coronasmittan letat sig in – framförallt i Sörmland, som är värst drabbat i landet. Det skriver Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren i en gemensam granskning.

Trots att Socialstyrelsen upprättat ett rapporteringsverktyg där kommunerna ska sammanställa antalet smittade har totalt åtta av nio kommuner i Sörmland uppgett att de inte vet hur många som är smittade inom äldreomsorgen i länet.

Kan ha påverkat säkerheten

Men interna dokument som tidningarna tagit del av visar att flera av kommunerna medvetet har undanhållit uppgifterna för att förhindra medias granskning och allmänhetens insyn – trots att handlingarna är offentliga.

Enligt tidningarna kan oviljan att rapportera in antal smittade ha påverkat säkerheten i smittskyddsarbetet.

Flera av kommuncheferna slår dock ifrån sig kritiken och säger att man inte haft tillgång till siffrorna. En av dem är Flens kommunchef Håkan Bergsten.

– Jag vet inte hur många som är smittade på varje äldreboende, och jag har inget behov av att veta hur många som är smittade på varje äldreboende. Vad skulle jag använda den informationen till? 

Samtidigt som tidningarna i Södermanland avslöjade sina uppgifter publicerade även Dagens Nyheter en kartläggning över antalet smittade äldreboenden i landet.

541 äldreboenden drabbade

Den visar att minst 541 äldreboenden runtom i Sverige har drabbats av corona och att drygt 2 500 boende vid något tillfälle konstaterats smittade.

Värst drabbat är Region Stockholm, där 54 procent av alla äldreboenden haft minst ett bekräftat fall av covid-19, och totalt 1 686 personer har smittats.

– Det är beklagligt med tanke på att vi har försökt att göra allt vi kan för att förhindra spridning till äldre, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm till tidningen.

I Region Uppsala är motsvarande siffra 40 procent av alla äldreboenden, Västmanland 41 procent, Västra Götaland 22 procent och Skåne 8 procent.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen