”Folk tycker pandemin är över – utmanar restriktioner”

Publicerad 2021-06-23

Allt fler svenskar tycker att pandemin är över, tack vare sjunkande smittspridning och ökande vaccinationsgrad.

Nu hissar flera länsstyrelser varningsflagg:

– Folk utmanar gällande restriktioner, exempelvis vid restaurangbesök, skriver länsstyrelsen i Kronobergs län.

Länsstyrelsernas rapporter angående coronaläget förra veckan började bli klara under tisdagen.

Smittspridningen och trycket på vården minskar överallt. Sämst är läget i Norrbotten, där smittspridningen fortfarande är ”relativt hög”.

I både Värmland och Blekinge oroar sig dessutom länsstyrelserna för den fortsatta spridningen av deltavarianten.

– I dagsläget är ungefär 50 procent av de positiva svaren av deltatyp, med en tydlig trend i Sölvesborg, skriver länsstyrelsen i Blekinge.

Många länsstyrelser rapporterar om allt sämre efterlevnad av rekommendationer och råd. Länsstyrelsen i Kronoberg konstaterar att ”många i allmänheten upplever att pandemin är över”.

Shoppingcenter vid gränsen mellan Sverige och Norge. Arkivbild.

Värmland och Västernorrland skriver att allt fler handlar i grupp och inte håller avstånd, medan Västmanland och Stockholm informerar om mycket låg användning av munskydd i kollektivtrafiken.

– Många framhåller vid tillsägelse att de är vaccinerade och därmed skyddade, skriver länsstyrelsen i Värmland.

Trängsel på restauranger vid fotbolls-EM

Tv-sändningarna av fotbolls-EM skapar problem på flera håll. Trängsel har uppstått i samband med Sveriges matcher på Gotland, och i Dalarna har flera restauranger satt upp storbildsskärmar utomhus så besökarna kan följa matcher efter klockan 22:30.

Norrbotten är ett undantag. Den höga smittspridningen gör att folk fortsätter hålla avstånd där.

Sommardestinationer som Gotland och Jämtland meddelar att turisttrycket nu ökar. Gotlands färjor är mer bokade än en normal sommar, och i maj låg antalet gästnätter i Jämtland på samma nivå som 2018 och 2019.

Två länsstyrelser varnar för vad midsommarfirandet kan ställa till med.

– Många är inte medvetna om, eller struntar i att söka tillstånd för olika evenemang, skriver länsstyrelsen i Kronobergs län.

Västmanlands länsstyrelse rapporterar om ökade inköp i matbutiker, vilket kan ”tyda på att midsommar kommer att firas i större sällskap än förra året”.

Restaurangbesök ses som en riskfaktor när människor börjar utmana restriktionerna.

Gränsen mot Finland öppnad för fullvaccinerade

Öppnade gränser mot våra grannländer påverkar också situationen, till exempel i Strömstad.

– Norrmän som är fullvaccinerade kan nu passera gränsen för att åka och handla, utan karantän efteråt, konstaterar länsstyrelsen i Västra Götaland.

I Norrbotten öppnades gränsen mot Finland för fullvaccinerade måndag 21 juni.

Smittspridningen bland förskolebarn hanteras olika i kommunerna. I Torsby i Värmland hålls alla förskolor öppna i sommar i stället för att blanda barn på enstaka förskolor, medan kommuner i Uppsala län slår ihop förskolor under sommaren.

Vilka åldersgrupper som får vaccineras skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Kronoberg rapporterar att bokningen för de som är 40 år och äldre öppnas denna vecka, medan Norrbotten redan tar emot alla över 18 år.

Fotnot: Aritikeln bygger på lägesbilder om vecka 24 från länsstyrelserna i Stockholm, Kronoberg, Gotland, Skåne, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten, Västra Götaland och Blekinge.

DAILY Coronasiffrorna som försvann

Aftonbladet Daily med Jonas Lejon, IT-säkerhetsspecialist.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS