Larmet: Amazonas snart en savann

Uppdaterad 2020-10-06 | Publicerad 2020-10-05

Amazonas är på väg att förvandlas från regnskog till savann.

Skräckscenariot som forskare trodde kunde ske först om flera decennier kan redan vara på väg att bli verklighet.

– När vi klivit över tröskeln är utvecklingen väldigt svår att stoppa, säger forskaren Ingo Fetzer.

Amazonas regnskog kallas ofta för världens lungor. En jämförelse som haltar eftersom regnskogen producerar syre, medan lungorna förbrukar syre. Dessutom har regnskogarna en unik förmåga att absorbera koldioxid.

En förlust av Amazonas skulle därför få katastrofala konsekvenser för hela världen.

En del av Amazonas i Peru.

Mycket nära tröskeln

Vi står nu på den tröskeln, visar en ny forskningsrapport av Stockholm Resilience Center som presenteras av tidskriften Nature Communications. 40 procent av Amazonas är på god väg att genomgå en förvandling från regnskog till savann.

Forskare har tidigare varnat för en sådan utveckling, men de nya resultaten visar att brytpunkten är mycket närmare än man tidigare trott. På grund av klimatförändringarna får stora delar av Amazonas redan i dag betydligt mindre nederbörd än tidigare.

– Regnskogen har förmågan att producera sitt eget regn, när områden går förlorade av skövling och bränder minskar den möjligheten, säger en av forskarna bakom rapporten Ingo Fetzer.

– När utvecklingen gått tillräckligt långt åt fel håll är den nästan omöjlig att stoppa.

Del av Amazonas i Brasilien i brand.

Rekordhetta

Förra året varnades Brasiliens president Jair Bolsonaro, att skövlingen av Amazonas kan leda till att skogarna försvinner för alltid. Presidenten har fortsatt att kritisera klimatforskare för att de lägger sig i Brasiliens egna angelägenheter.

I år har Sydamerika upplevt rekordtemperaturer på långt över 40 grader och bara det första halvåret brann 13 000 kvadratkilometer regnskog, åtta gånger Londons storlek.

Det är tecken på klimatförändringar som en enig forskarkår anser inte går att blunda för.

Arter borta för alltid

– När vi har gått över tröskeln måste vi regenerea regnskog i mycket större omfattning än tidigare eftersom varje system strävar efter att behålla det tillstånd den befinner sig i. Det vill säga en savann verkar för att förbli en savann.

Rapporten slår fast att alla världens regnskogar är extremt känsliga för klimatförändringarna. Även om regnskogarna skulle vara möjliga att återskapa kommer deras artrikedom att vara boprta för alltid.

– Med tanke på att regnskogar är boplats för majoriteten av alla jordens arter kommer de att gå förlorade för alltid.

Savann i Kenya, Afrika. Åt det här hållet kan delar av Amazonas se ut i framtiden, befarar forskarna.