Här ökar smittan i Sverige – festande studenter pekas ut

Av: Nivette Dawod, Sophie Stigfur, Sven Minell

Publicerad:
Uppdaterad:

I tre regioner ökar nu coronasviruset.

Folkhälsomyndigheten lyfter särskilt Uppsala.

– Det är mycket studentfester just nu, konstaterar Tegnell.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat ökar smittspridningen i Stockholm. Det rör sig om en tydlig uppgång som pågått i flera veckor och som nu ligger på ”ganska höga nivåer” – även om det inte kan jämföras med våren.

– Det är en rejäl uppgång som verkar vara spridd i samhället, den är inte fokuserad någonstans riktigt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.

Det är framförallt bland yngre som smittan ökar. Och huvudstadsregionen är inte ensam om stigande coronasiffror. Även Skåne pekas ut – såväl som studentstaden Uppsala.

– Häromdagen fick vi veta att Uppsala drabbats av snabb uppgång. Där har det gått upp ordentligt på några veckor.

Anders Tegnell.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Anders Tegnell.

Festprissar för smittan vidare

Orsaken är bland annat studentfester, enligt Tegnell.

– Vi får också en del signaler om allt fler privata fester, runt ett antal av dem ser vi också att smittan sprids vidare. Även om de unga själva inte drabbas särskilt mycket kan de vara en orsak till att vi får en större spridning i samhället, konstaterar statsepidemiologen.

Kommer det nya förbud eller restriktioner om detta?

– Studentfesterna handlar mycket om information och förståelse bland studenterna, att det här är en höst då vi måste leva annorlunda. Det gäller även studenter, säger Anders Tegnell.

Hockeyspelare sticker ut

Folkhälsomyndigheten ser även en ökad spridning bland idrottsutövare, i synnerhet inom hockeylag. Samma tendens finns även i Finland. Tillsammans håller de båda länderna nu på att se över vad det är som gör att smittan sprids bland just hockeyspelare.

– Det är inte på isen som spridningen sker. Vi ser över vad det här kan bero på och hur man kan undvika trängsel i avbytarbås och omklädningsrum för att hjälpa hockeylagen, säger Tegnell.

 

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE