Nytt bakslag för Hancock – Drottningen: ”stackars man”

Uppdaterad 2021-06-26 | Publicerad 2021-06-25

Boris Johnson har kallat honom ”helt jävla hopplös”, topprådgivaren Dominic Cummings har sagt att han borde få sparken och drottningen kallar honom för ”stackars man”.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock har kritiserats från alla håll och kanter.

Nu rullas en otrohetsskandal upp där läckta bilder har fångat honom på bild mitt i en passionerad kyss med sin assistent.

Förtroendet för Hancock har fått sig en rejäl törn. Han har anklagats för att ha misslyckats i sin hantering av coronapandemin och har kritiserats kraftigt internt.

Boris Johnson har själv kallat Hancock för ”helt jävla hopplös” i läckta sms och Dominic Cummings, en av premiärministerns närmsta rådgivare, ska enligt The Guardian ha sagt att hälsoministern borde få sparken.

Nu hopar sig stormen desto mer för Hancock. Den brittiska tidningen The Sun har under fredagen publicerat bilder tagna av en övervakningskamera, i vad ser ut att vara inne på hälsodepartementet, där Hancock omfamnar sin assistent Gina Coladangelo i vad tidningen kallar för ”en het sammanstötning”.

Har brutit mot coronaregler

Hancock och Coladangelo lärde känna varandra när de studerade i Oxford och det var Hancock själv som anställde Coladangelo 2020 medan coronapandemin slöt sitt grepp om Storbritannien.

Både Matt Hancock och Gina Coladangelo är gifta och har barn på varsitt håll. Utöver att ha varit otrogen och att ha använt skattepengar för att anställa sin älskarinna anklagas Hancock även för att ha brutit mot reglerna om social distansering. Vid tidpunkten hälsoministern och hans assistent fångades på övervakningskameran var det nämligen förbjudet att krama personer utanför sitt eget hushåll.

Nu har till och med drottning Elizabeth uttryckt sig om Hancock.

Får inte sparken

I det första kvartsamtalet mellan drottningen och premiärministern på 15 månader berättar hon för Boris Johnson att hon har talat med hans hälsominister och kallar honom för ”stackars man”.

– Han tror att saker är på bättringsvägen, hörs drottningen säga i ett filmklipp från samtalet som The Guardian har publicerat.

– Tja, eh, det är det, i den bemärkelsen att..., svarar Boris Johnson innan klippet avbryts.

Premiärminister Boris Johnson och drottning Elizabeth under ett möte 23 juni.

Under fredagen har Matt Hancock gjort ett uttalande där han ber om ursäkt för sitt agerande samtidigt som han säger att han inte kommer att avgå, skriver The Independent. Hälsoministern vädjar också om att hans privatliv ska respekteras av hänsyn till hans familj och att han nu är fokuserad på att föra Storbritannien ur pandemin.

”Jag har svikit människor och är ledsen för det”, säger Hancock i uttalandet.

Boris Johnsons talesperson har under fredagen uppgett att premiärministern har fullt förtroende för Matt Hancock och att man betraktar saken som avslutad.