Trump-advokatens svar på våldsfilmerna: Underhållning

Publicerad 2021-02-12

Demokraterna spelade upp skakande videoklipp och övervakningsfilmer för att illustrera de våldsamma härjningarna.

Men allt avfärdas av Donald Trumps advokat som en ”underhållningsproduktion”.

– Ni kommer att bli berörda av det ni ser, säger David Schoen till Fox News om expresidentens svar som kommer under fredagskvällen.

Under två dagar har Demokraternas riksrättsledare med videoklipp, övervakningsfilmer, ljudupptagningar och skärmdumpar från Donald Trumps tweets försökt koppla expresidentens handlingar till mobben som stormade Kapitolium och skapade kaos bland politikerna.

Den andra dagen användes till att påvisa bristen på ånger från expresidentens sida för det som hänt.

Nu under fredagen är det försvarets tur att svara på anklagelserna i senatens kammare. Och man har viss uppförsbacke efter kritiken man möttes av efter det inledande anförandet om processens giltighet under riksrättens första dag i tisdags.

En del av den bevisning som Demokraterna har lagt fram visar de våldsamheter som pågick inne i Kapitolium under stormningen.

Främst advokaten Bruce Castor drabbades av flera republikanska senatorers ilska för sitt svajiga framträdande. Han ansågs tala svamlande och utan att komma fram till någon poäng. Omdömena varierade från ”skakigt” till ”helt uselt”.

Även Donald Trump uppges ha skrikit i frustration framför tv:n i lyxresidenset Mar-a-Lago i Florida över sin advokats prestation.

Kan bli klara jättesnabbt

Enligt Washington Post var expresidenten missnöjd med det mesta. Han var arg över att Castor hyllade Demokraternas presentation. Han kallade dem ”briljanta talare” och sa att han ”älskade att lyssna på dem”.

Dessutom var Trump upprörd över advokatens böljande tal och att han bar en illasittande kostym.

Enligt källuppgifter är expresidenten trots detta säker på att Demokraterna inte kommer kunna ändra tillräckligt många republikanska senatorers uppfattning för att han ska riskera att fällas. Därför är strategin för försvaret att gå igenom sitt svar så snabbt som möjligt.

Man vill inte att händelser man inte kan kontrollera ska kunna ändra förutsättningarna för vad som framstår som ett säkert friande.

Och enligt uppgifter till CNN i natt kommer expresidentens advokater bara använda en bråkdel av sin avsatta tid på 16 timmar. Man tror sig kunna vara klara på kanske tre-fyra timmar.

I en intervju med Fox News bekräftar David Schoen, advokaten som fått ta på sig ledarrollen i Trumps försvarsteam efter Bruce Castors fiaskoföreställning, att det kan bli en snabb affär.

– Det finns ingen anledning för oss att hålla på länge, säger han.

Kretsen kring Donald Trump visade under torsdagen på många sätt att de inte tycker att det är en legitim process och att de inte tar Demokraternas presentation på allvar.

David Schoen, Trumps advokat under riksrättsförhandlingarna, lämnade kammaren för att göra intervju med Fox News.

David Schoen lämnade kammaren mitt under pågående förhandling för att bli intervjuad av Fox News. Flera av senatens ledamöter framstod som ointresserade och uttråkade under presentationen av bevisen.

En ledamot fyllde i en blindkarta över Asien i stället för att titta på videobevisen, en annan verkade sitta och läsa från en pärm i knäet och under slutskedet av förhandlingarna saknades totalt 18 republikanska ledamöter från kammaren, skriver Washington Post.

Samtidigt i Florida tillbringade Donald Trump dagen med att spela golf.

Och David Schoen argumenterar för att det inte finns någon anledning att ta riksrätten på större allvar än man gör.

– Den här rättegången skulle aldrig ha blivit av. Och när den nu blev av borde den bli så kort som möjligt med tanke på den totala avsaknaden av bevis och den skada den åsamkar det amerikanska folket, säger han till Fox News.

Filmerna jämförs av Trumps advokat med en Hollywoodproduktion.

Jämför våldet med underhållning

Han avfärdar hyllningarna som Demokraternas presentation mötts av. Flera republikaner har kallat dragningarna för starka, menar att de lyckats knyta ihop trådarna för att koppla Donald Trump till händelserna och blivit omskakade av videoupptagningarna de visat.

– Tror ni att det hjälper att läka landet att visa och visa om igen tragedin som utspelade sig här i Kapitolium, liv som gick till spillo och inget som på något sätt har med president Trump att göra men som de vill få er att tro att det hade, säger David Schoen.

Han menar att Demokraternas presentation går att jämföra med en Hollywood-produktion.

– Det här är det som händer när man tar in ett filmbolag och anlitar en stor advokatfirma som gör en professionell produkt som tar händelser ur sitt sammanhang och skapar underhållning.

David Schoen får även frågan om Donald Trumps känslostämning efter de första dagarnas förhandlingar.

– Han är jätteglad. Han har fördömt våldet och han vill inte på något sätt förknippas med det som hände under den våldsamma händelsen. Han har fördömt människorna som deltog och våldet som användes, säger advokaten.

– Men han är jätteglad och vi ser fram emot att få svara och stå upp mot de attacker som kommit mot honom och Republikanerna, säger David Schoen.

Han säger att deras svar i kammaren under fredagen kommer ”beröra” och ”ge en mycket bättre bild av vad som hänt och hyckleriet som Demokraternas riksrättsledare visat”.

Man börjar klockan 18 i senaten svensk tid.

David Schoen i kammaren under den inledande fasen av riksrättsprocessen.

PODD ”Kan gynna honom mer än det skadar”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS