Greenpeace blockerar Lysekils oljehamn

Publicerad 2020-09-10

LYSEKIL. Här blockerar Greenpeace oljehamnen i Lysekil.

Den 278 meter långa supertankern Grena Knutsen hindras just nu från att lossa olja.

– Vi ligger kvar till Stefan Löfven har stoppat Preems planer, säger Gustav Martner på Greenpeace, som befinner sig ombord på fartyget.

Strax före klockan halv åtta på torsdagskvällen inledde Greenpeaces fartyg Rainbow Warrior en blockad av oljehamnen i Lysekil.

– Rainbow Warrior ligger för ankar i kanalen för att hindra ankommande oljetankers och stänga transportvägen för Preemraff. Därmed hindras Preems pågående miljöbrott, säger Fernando Romo, kapten på Rainbow Warrior, i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationen hade satt upp banderoller med texten ”Paris eller Preem”.

Den 278 meter långa Bahamas-flaggade bojlastaren Grena Knutsen – fylld med norsk råolja – hindras från att lossa vid det omstridda oljeraffinaderiet Preemraff.

Rainbow Warrior ligger ankrad utanför oljehamnen. Polisen har lagt sig jämte för att förmå fartyget att flytta sig, hittills utan resultat.

Varnar fartyg

Kustbevakningen varnar nu oljetankern från att fortsätta in i Brofjorden.

Miljöorganisationen Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior 3 befinner sig sedan förra tisdagen i Bohuslän. Syftet är att protesterya mot företaget Preem och dess planer att bygga ut raffinaderiet i Lysekil.

Preem fick i juni rätt av Mark- och miljöverdomstolen att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil – något som i ett slag skulle kunna förvandla oljebolaget till landets största enskilda utsläppare av koldioxid.

Avgörs av regeringen

Medan miljöorganisationer menar att utbyggnaden är oförenlig med Sveriges klimatåtaganden hävdar Preem att utsläppen skulle bli än större om produktionen skedde utomlands.

Frågan kommer nu att avgöras av regeringen. Miljöpartiet gick i söndags ut och sa nej till en utbyggnad av Preemraff.

Gustav Martner är kreativ chef ombord på Greenpeace och befinner sig ombord på Rainbow Warrior:

– Vi vill skicka ett budskap till Stefan Löfven att ta ansvar för kommande generationer och säga nej expansionen av Preemraff.

”Ansvar för planeten”

Hur länge ska ni ligga kvar där?

– Tills Stefan Löfven har stoppat Preems planer. Polisen ligger bredvid och pratar med oss. De tycker att vi ska flytta oss. Vi svarar att vi gör en fredlig protest och tar ansvar för planeten.

Hur ser du på de ekonomiska kostnader er aktion medför?

– De är inget jämfört med enorma kostnaderna för att förstöra jorden.

”En klimatkris”

”Borde man inte invänta regeringens beslut i demokratisk ordning?

– Miljörörelsen har väntat i två år på ett nej. Vi har en klimatkris och vi måste snabbt fasa ut fossila bränslen.

Vid 21-tiden låg Grena Knutsen stilla längst ut i Brofjorden. Den har möjlighet att gå till en yttre ankarplats i Skagerrack.

Aftonbladet har sökt Preems pressjour för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln