Sparkade ner kvinna mitt på gatan – skakar USA

Publicerad 2021-04-01

Den 65-åriga kvinnan gick på trottoaren på Manhattan när hon sparkades till marken av en man.

Han fortsatte att sparka henne flera gånger i huvudet när hon låg ner.

Allt fångades på bild av en kamera – och har blivit ännu ett i raden av hatattacker mot asiater som skakar USA.

Klockan var strax före lunch på måndagen när 65-åriga Vilma Kari, invandrare från Filippinerna, plötsligt och brutalt attackerades av en man när hon gick på en trottoar på Manhattan i New York.

Överfallet skedde precis utanför lobbyn till ett hus med lyxlägenheter och allt sågs av säkerhetsvakter – och fångades av byggnadens övervakningskamera.

På den våldsamma videoupptagningen ses mannen fälla Vilma Kari till marken med en spark i magen. Sedan står han över henne och sparkar henne flera gånger i huvudet.

Efter överfallet går han lugnt därifrån.

Enligt polisen sa han ”du hör inte hemma här” till offret under attacken.

Bilderna vevades om och igen i amerikanska nyhets-tv-kanaler och sajter under tisdagskvällen och lades till raden av flera uppmärksammade hatbrott mot asiatiska invandrare under den senaste tiden.

Bilder från byggnadens övervakningskamera.

Anklagas för att sprida virus

Undersökningar visar att antalet hatbrott generellt sett minskar i USA – med undantag för brott där offren är av asiatisk härkomst. De har tvärtom mer än dubblerats under det senaste året.

Flera av attackerna som fångats på film har visat våld mot äldre kvinnor.

Enligt polisen ligger ilska över pandemin och att vissa människor falskeligen beskyller asiat-amerikaner för att sprida viruset bakom ökningen av hatbrotten.

De höga tongångarna har också eldats på av politiker i vissa kretsar. Bland annat har expresidenten Donald Trump rutinmässigt kallat coronaviruset för ”Kinaviruset” eller använt ordvitsar som ”Kung Flu”.

Även flera av hans partikamrater i kongressen har gjort en poäng av att kalla smittan för ”Kinaviruset”.

För många var den senaste attacken droppen som fick bägaren att rinna över.

Att en 65-årig kvinna kan bli halvt ihjälslagen mitt på förmiddagen på en gata alldeles i närheten av världskända Times Square ses av amerikaner med asiatisk härkomst som ett bevis för att de inte är säkra någonstans.

Det faktum att säkerhetsvakterna, av filmen att döma, inte verkade lyfta ett finger för att hjälpa henne har också bidragit till chocken.

– Det känns som en nödsituation som utspelar sig i realtid över flera veckor. Folk är i panik. Alla är nervösa, säger Chris M Kwok, styrelsemedlem av det asiat-amerikanska advokatsamfundet i New York, till New York Times.

Vilma Kari togs blåslagen till sjukhus och vårdades under tisdagen för frakturer.

Grep dömd knivmördare

Gärningsmannen greps tidigt under onsdagen efter att en bild när han lämnade brottsplatsen släppts till media av New York-polisen. Mannen har identifierats som Brandon Elliot, 38.

Enligt New Yorks distriktsåklagare Cyrus R Vance jr är han misstänkt för flera fall av misshandel med hatmotiv och riskerar 25 års fängelse om han döms. Enligt polisen utreder man nu om han kan ligga bakom andra attacker mot asiatiska invandrare.

Brandon Elliot blev villkorligt frigiven ur fängelse i november 2019 efter att ha dömts till mellan 15 år och livstid för att knivskurit sin mamma till döds 2002, då han var 19 år. Hans då femåriga syster blev vittne till mordet.

Han bodde på ett hotell på Manhattan som fungerade som ett härbärge för hemlösa när han greps.

Gärningsmannen, Brandon Elliot, fångades på bild när han lämnade brottsplatsen.

New York City har haft den största ökningen av hatbrott mot asiater av alla amerikanska storstäder sedan pandemin började. Polismyndigheten meddelade redan före måndagens attack att de ska börja placera civilklädda poliser av asiatiskt ursprung i områden med stora grupper av asiatiska invandrare.

Justitieminister Merrick B Garland har uppgivit att justitiedepartementet i högre grad ska prioritera att hatbrott går till åtal. President Biden har vid flera tillfällen den senaste tiden fördömt de ökade våldsbrotten mot landets asiatiska befolkning och kallat det för ”oamerikanskt”.

 

Följ ämnen i artikeln