Coronapandemin

Demonstranter i Bosnien: ”Parasiter – vi vill ha vaccin”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Coronafallen i Bosnien och Hercegovina fortsätter att öka kraftigt samtidigt som regeringen inte har lyckats få igång vaccinationerna – och folkets tålamod har börjat tryta.

Aktivisten Timur, 23, demonstrerade under tisdagen med hundratals andra bosnier mot regeringens passivitet.

– Vi har haft mycket problem, folk har fått nog, säger han.

Den senaste coronavågen har slagit hårt mot Bosnien och Hercegovina. Under måndagen rapporterade landet 2 935 nya sjukdomsfall och 190 nya dödsfall. Nu har landet, med 3,3 miljoner invånare, totalt 176 413 smittofall och 6 953 döda med covid-19.

Bosnien har lagt en order på 1,2 miljoner vaccindoser genom WHO:s vaccinprogram för låginkomstländer, Covax. Men hittills har landet bara tagit emot 50 000 doser som kom först förra veckan, skriver Reuters. Utöver det så har Bosnien fått 140 000 doser i form av donationer från Serbien, Ryssland, Turkiet och Kina.

Än så länge är det bara vårdpersonal som arbetar med covidpatienter som har fått vaccin.

”Det finns ingen vaccination här”

Enligt Sarajevobon Timur Vilic och hundratals andra invånare som demonstrerade under tisdagen så beror det svåra smittoläget till stor del på att regeringen inte har agerat.

– Det finns inget vaccin. Vi har fått några donationer från bland annat Serbien, men vi har inte köpt in något eget ännu.

Timur studerar persiska och italienska och är politiskt engagerad. Han menar att Bosniens coronahantering är kantad av korruption och passivitet, vilket han tycker genomsyrar den bosniska politiken även i övrigt.

Timur Vilic.

Foto: PRIVAT

”Parasiter ut – vi vill ha vaccin”

Under tisdagens protester i Sarajevo skanderade demonstranterna ”Parasiter ut – vi vill ha vaccin”, men Timur tror inte att politikerna kommer att lyssna.

– Ärligt talat så tror jag inget kommer att hända. De (regeringen, reds anm) bryr sig inte om folket och människor här vet inte hur man är delaktig i en demokrati. Alla är väldigt cyniska.

Timur hoppas att andra länder ska få upp ögonen för Bosniens utsatthet under pandemin så att mer press sätts på regeringen.

– Vi behöver verkligen hjälp nu. Jag vet inte hur vi ska klara det här, jag är rädd att det kan sluta riktigt illa.

Än så länge har bara vårdpersonal som jobbar med coronapatienter fått vaccin. Arkivbild.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Bosnien och Hercegovina

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin