OECD pudlar: Räknade fel i coronarapport om Sverige

Publicerad 2020-11-27

Sverige pekades ut som sämst på en rad punkter när OECD nyligen släppte en uppmärksammad rapport.

Nu backar organisationen – som fått statistiken om bakfoten.

Sämst på att minska smittspridningen, sämst på att minska antalet inläggningar på iva och sämst på att begränsa rörligheten. I flera kategorier pekades Sverige ut som sämst på att hantera pandemin i våras, enligt en färsk rapport från OECD som väckt stor uppmärksamhet.

Bland OECD:s 35 medlemsländer stack Sverige ut på ett kraftigt negativt sätt. Till exempel har Sverige enligt rapporten varit sämst på att få ned r-talet, alltså den siffra som anger hur många personer som en coronasmittad person beräknas föra vidare smittan till. Medan det tog Malta, som var bäst, elva dagar att få ner R-talet till under 1 tog det 58 dagar för Sverige, enligt OECD:s statistik.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell och Johan Carlson.

Ska räkna om

Nu tvingas organisationen backa – då de blandat ihop antalet tester per 100 000 invånare.

Något OECD, som har en statistikbas över medlemsländerna som ligger grund till för olika årsrapporter, upptäckte efter att SVT påpekat felet om R-talet.

– Värdet var sju gånger för högt. Enligt dem låg vi nästan i topp när det gäller antal tester och det stämmer inte, säger Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, till SVT.

Guillaume Dedet på OECD konstaterar att man fått statistiken om bakfoten.

”Det är ett räknefel för Tyskland, Nederländerna, Spanien och Sverige. Vi kommer att uppdatera rapporten inom de närmsta dagarna”, skriver han till SVT.

Stefan Löfven och Lena Hallengren.

16:e plats enligt annan rapport

I en annan ny granskning, genomförd av nyhetsbyrån Bloomberg, hamnade Sverige på plats 16 av 53 när det gäller helhetsförmågan att möta pandemin.

– Det är skrämmande och häpnadsväckande att de släppt igenom dessa faktafel. Det visar på bristande insikt i covidepidemin, säger professor Anders Björkman till SVT.

Det är ännu oklart om eller hur misstaget påverkar övriga slutsatser i rapporten.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen