Biden: Kongressen måste enas om stödåtgärder

TT-Reuters

Publicerad 2020-12-01

En tvärpolitisk arbetsgrupp med kongressledamöter föreslår ett stödpaket till den amerikanska ekonomin på 908 miljarder dollar. Den blivande presidenten Joe Biden manar till snabba och kraftfulla åtgärder.

– Nu bör hela kongressen enas och klubba igenom ett robust stödpaket för att tillgodose dessa brådskande behov, säger demokraten Biden.

De föreslagna pengarna (motsvarande nära 7 740 miljarder kronor) är tänkta att täcka upp för en del av coronapandemins ekonomiska härjningar i USA fram till den 1 april.

Enligt förslaget ska 228 miljarder dollar gå till att täcka lönekostnader för anställda på hotell, restauranger och mindre företag. Där finns också pengar till arbetslöshetsersättning och företagsstöd i form av lån, bland annat till flygindustrin.

Ledamöterna, från senaten och representanthuset, har ännu inte stöd för åtgärderna från Vita huset. Inte heller har den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, eller representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi sagt ja.

Tillgodosedda krav

Samtidigt uppges republikanska krav om stöd till företag ha tillgodosetts, liksom demokratiska önskemål om stöd till myndigheten på delstatsnivå och lokal nivå.

En av senatorerna bakom förslaget – demokraten Joe Manchin säger att det vore oursäktligt att inte godta ett stödpaket, och det snabbt.

Han får stöd från andra sidan av gången, av den republikanska senatorn Susan Collins.

– Det är inte läge för politiskt lättsinne, säger hon.

McConnell säger på tisdagskvällen att han fått ett förslag på stödåtgärder skickade till sig av Pelosi och Chuck Schumer, demokraternas ledare i senaten. McConnell förväntar sig att ett paket kan vara redo att sättas in i början av nästa år.

Har fördröjts

Ytterligare stödåtgärder som ersätter sådana som infördes i våras men som nu har löpt ut har dröjt på grund av politisk oenighet i kongressen.

Den avgående finansministern Steven Mnuchin har uttalat stöd för en del av åtgärderna. Han väntas diskutera frågan med Pelosi senare under tisdagen, då de ska träffas för att förhandla om ett budgetavtal som ska förhindra en hotande nedstängning av statsapparaten den 11 december.

När USA:s näste president, demokraten Joe Biden, tillträder den 20 januari blir det den tidigare centralbankschefen Janet Yellen som får fortsätta hantera frågorna, om hon godkänns av kongressen. Hon är nominerad av Biden till posten som finansminister.

"En amerikansk tragedi"

Yellen sade på tisdagen att USA står inför en historisk kris.

– Det är en amerikansk tragedi och det är viktigt att vi agerar snabbt. Passivitet kommer att ge en självförstärkande nedgång och orsaka ännu mer förödelse.

I sitt anförande i Wilmington i Delaware sade Biden att stödpaketet bara är början av det som behövs för att vända trenden.

– Mitt övergångsteam arbetar redan på det jag kommer att lägga fram i nästa kongress för att ta itu med de kriser vi står inför, särskilt våra ekonomiska och covid-kriser.