Missnöje inom KD kan innebära slutet för DÖ

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Adaktusson: Vore bra för både partiet och svensk politik

Lars Adaktusson.
Lars Adaktusson.

Decemberöverenskommelsen riskerar att dö inom de närmaste veckorna, skriver Dagens Industri.

Inför Kristdemokraternas riksting har flera partidistrikt aviserat att de kommer att rösta för att riva upp pakten.

– Ingen kan på förhand säga hur det går, säger EU-parlamentarikern Lars Adaktusson till DI.

Den 27 december 2014 presenterade regeringen och alliansen Decemberöverenskommelsen, som fram till valdagen 2022 ska göra det möjligt för en minoritetsregering att regera landet.

Sedan dess har missnöjet mot överenskommelsen spridit sig bland partierna i Alliansen, och nu hänger uppgörelsen löst, skriver Dagens Industri.

Inför Kristdemokraternas riksting på fredag kommer flera distrikt att rösta för att pakten rivs upp. Halland, Kalmar, Kronoberg och Dalarna har redan bestämt sig och Norrbotten ser ut att vara på väg mot samma beslut, enligt DI.

Busch Thor förnekar motstånd

– Det finns en kritik och framför allt en stor oro för vad överenskommelsen innebär för Kristdemokraterna. Nu äger ombuden på rikstinget frågan och ingen kan på förhand säga hur det går, säger partistyrelseledamoten och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som själv försöker mobilisera ett större motstånd.

– Både för partiet och svensk politik vore det positivt om överenskommelsen kunde läggas åt sidan, säger han till Dagens Industri.

Partistyrelsens officiella linje är dock att överenskommelsen ska leva vidare – även om den nya partiledaren Ebba Busch Thor enligt källor till DI gärna skulle se att den revs upp. Något som hon dock förnekar när tidningen ställer frågan.

– Jag kommer rösta med partistyrelsen, det vill säga att vi håller fast vid Decemberöverenskommelsen.

– Jag har tagit över och tar vidare en stafettpinne för ett helt parti och ett helt partis åsikter, säger Ebba Busch Thor.

Missnöje inom M

Hennes eget partidistrikt Uppsala är enligt DI rejält splittrat inför den kommande helgens riksting, där totalt totalt fyra motioner om att riva upp Decemberöverenskommelsen ska behandlas.

En av dem är skriven av Martin Hallander, vice ordförande för KD i Malmö.

– Hade någon frågat mig för två månader sedan hade jag sagt att det aldrig kommer att gå igenom. Men det är så många som har bytt sida så det kan gå, säger han till DI.

En vecka efter KD:s riksting har Moderaterna partistämma. Inför den har sju motioner om Decemberöverenskommelsen lämnats in, varav fem föreslår att den ska rivas upp.

Publicerad: