Akut sjuk flögs hem – när fler blev sjuka

Uppdaterad 2015-07-01 | Publicerad 2015-06-08

Anders Larsén, 69, blev plötsligt akut sjuk i Turkiet.

Men någon hemtransport gick inte att få till – förrän SOS International och Försäkringsbolaget If lyckats samla ihop två till sjuka patienter.

– Det är helt sjukt. De har gjort allt för att förhala, säger sonen Niklas Larsén, 33.

Anders Larsén från Stockholm skulle tillbringa några sommarveckor i Kalkan på den turkiska sydkusten. Men i måndags förra veckan blev 69-åringen sjuk. Sonen Niklas Larsén var på plats och beskriver hur pappans tillstånd snabbt försämrades efter att han lagts in på ett mindre sjukhus i staden Fetihye.

– Han hade alldeles sjuka smärtor i benet och efter att de röntgat och undersökt med ultraljud kom man fram till att det ser ut som att han har en tumör i magen med metastaser på skelettet. Under tiden började han få blödningar och må så dåligt att han inte kunde kommunicera, säger Niklas Larsén.

Hänvisade till ryggskada

I ett tidigt skede sa personalen att svensken behöver läggas in på ett universitetssjukhus. Familjen tog kontakt med försäkringsbolaget If där Anders Larsén har en hemförsäkring med det starkaste reseskyddet för att få till stånd en hemtransport.

Då började problemen. Enligt Niklas Larsén har både SOS International och If förhalat hemtransporten.

– Först hävdade den danske läkaren på SOS International att pappa hade problem med ryggen men det stämmer inte. Han har inte haft någon ryggvärk. Sedan försökte han hävda att pappa varit i Brasilien nyligen och att försäkringen inte skulle gälla därför. Då visade det sig att han trodde att Porto i Portugal ligger i Brasilien, säger Niklas Larsén.

Fick till "deal"

Samtidigt som familjen uppger att man försökte övertyga SOS om att en hemtransport behövdes blev Anders Larsén allt sjukare. I fredags, efter att misstankarna om cancer uppstått, gav de turkiska läkarna beskedet att han var för sjuk för en transport.

– SOS gjorde allt för att undvika en hemtransport med resultatet att pappa hann bli för sjuk för att åka hem, säger Niklas Larsén.

I söndags blev värdena bättre - och familjen fick beskedet att en hemtransport skulle kunna ordnas fyra dagar senare, på torsdag. I dag, måndag, hörde If av sig igen och uppgav att en transport skulle kunna ske i morgon tisdag.

– If sa att de fått till en deal med SOS eftersom man fått ihop tre patienter som skulle flygas hem på en och samma gång. Det känns helt sjukt att de inväntar att fler personer ska bli sjuka för att flyga hem min pappa, säger Niklas Larsén.

”Blir billigare”

På If förnekar man att man gett SOS International direktiv om att kapa kostnaderna för ambulansflyg genom samtransport.

– SOS avgör hur akut det är och vilken hjälp man behöver för att komma hem. Det är aldrig så att vi inväntar att någon annan ska bli sjuk för att det ska bli billigare. SOS har fått i uppdrag av oss att alltid se till patientens bästa. Men ifall det finns flera patienter som också behöver komma hem samtidigt till Sverige kan man resa med samma plan, säger If:s informationschef Caroline Uliana.

Varken hon eller SOS International kan uppge hur mycket If tjänar på att flyga hem tre patienter i ett och samma plan.

– Samtransport blir billigare för försäkringsbolaget men vi använder det bara så länge det är medicinskt försvarligt, säger Lene Hasting Toft, informationschef på SOS International.