Sara Danius glänste på Nobelfesten

Missade tidigare Svenska Akademien-kollegan Horace Engdahl

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Sara Danius glänste i rosa och orange på podiet bland frackarna.

Men på festernas fest – Nobelbanketten – missade hon tidigare kollegan i Akademien Horace Engdahl.

– Vi har inte stött ihop i kväll tyvärr. Gjorde vi det skulle jag ha hälsat. Det gör man, säger Sara Danius till Aftonbladet.

En sargad Svenska Akademien. Ingen pristagare i litteratur. Och fullskalig regeringskris. Men på festernas fest, Nobelbanketten märktes inget av allt detta.

Efter ett omtumlande år i Svenska Akademien gled Sara Danius in i och dominerar hela Nobelpodiet med sin spektakulära orangea klänning och intensivt rosa cape. Hon satt där eftersom hon är medlem i Nobelkommittén, inte för att hon varit ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Sara Danius berättar för Aftonbladet att hon haft en fantastisk Nobelmiddag. Men tidigare kollegan i Akademien, Horace Engdahl, missade hon.

– Vi har inte stött ihop i kväll tyvärr. Gjorde vi det skulle jag ha hälsat. Det gör man, säger Sara Danius till Aftonbladet.

Om bråket i Akademien har hon inte mycket att säga.

– Det har inte solkat ner Nobelfesten. Men självklart har Svenska Akademien drabbats hårt och jag är den första att beklaga det.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm

Sara Danius: ”Är 25 meter tyg”

Sara Danius berättar om sin klänning och cape. Med tanke på hettan inne i Blå hallen, där Nobelmiddagen serverades, kan det ha blivit svettigt där innanför.

– Det är 25 meter tyg. Det är jätteskönt, jag älskar värme. Det är lätt sidentaft. Det känns knappt att jag har något på mig, säger Sara Danius.

Hon lyfter fram några av de andra här under Nobelkvällen.

– Kungafamiljen är ett bra exempel på stilikoner. De är både moderna och klassiska och har blivit mer moderna i sitt uttryck så om någon går i bräschen är det drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, säger Sara Danius.

Kronprinsessan valde återbruk

Både kronprinsessan Victoria och kulturministern hade tagit fasta på Årets julklapp och satsat på återbruk. Kronprinsessan i drottning Silvias klänning från Nobelfesten 1995, med en gråskimrande kjol, rosa liv och en ljust olivgrönt skärp. Bah Kuhnke hade valt en helt återvunnen klänning, sydd av sidenplagg som människor skänkt till Stockholms stadsmission.

”Kände mig som en prinsessa”

Och aldrig hade jag väl kunnat föreställa mig att jag, en 28-årig till vardags osminkad och Dr Martens-bärande reporter, skulle lyckas knipa en inbjudan till världens finaste fest. Men så blev det. Och vilken fest det blev!

Jag kände mig som en prinsessa. I en lång svart sammetsklänning, med ömmande fötter och ett hårsvall som troligen skulle få kvinnorna i ”The great Gatsby” att svimma av avund äntrade jag min allra första Nobelbankett. Men trots att jag aldrig känt mig så fin var jag inte ens i närheten av kronprinsessan Victoria, kulturminister Alice Bah Kuhnke eller Sara Danius. De är Nobelfestens återkommande okrönta drottningar.

När kungen brutit taffeln väntade dansen. Själv har jag aldrig sett ett sådant kokande dansgolv. Här fanns inga regler. Det är bara KBK – kör bara kör!

Jan Björklund dansade med både Annie Lööf och Ebba Busch Thor. Men Stefan Löfven och Ulf Kristersson lyste med sin frånvaro.

1 av 2 | Foto: Naina Helén W. Jåma
Aftonbladets Ebba Thornéus.
Publicerad:

LÄS VIDARE