Kvinnan bar stringtrosor – mannen frias för våldtäkt

Publicerad 2018-11-17

Stringtrosor längs gatorna – och stringtrosor i parlamentet.

Nu växer protesterna efter ett uppmärksammat våldtäktsmål på Irland.

Mannen frikändes i domstolen – för att den 17-åriga flickan bar stringtrosor med spets.

Det blev helt tyst i det irländska parlamentet i veckan när ledamoten Ruth Coppinger plötsligt drog fram en blå spetsmönstrad stringtrosa ur rockärmen.

Med det minst sagt malplacerade lilla plagget – lika malplacerat som i rättssalen – ville hon protestera mot den uppmärksammade domen i staden Cork, i södra Irland.

– Det kanske verkar pinsamt att visa ett par stringtrosor här, men anledning till att jag gör det – hur tror ni det känns för ett våldtäktsoffer eller en kvinna i den orimliga situationen när hennes underkläder visas i en domstol, sa Ruth Coppinger, skriver The New York Times.

Rättsfallet som väckt protester, inte bara i Irland, utan runt om i världen handlar om en 27-årig man som stod åtalad, misstänkt för att ha våldtagit en 17-årig flicka i en mörk gränd i Cork.

Ledamoten Ruth Coppinger.

Mannens försvarsadvokat ansåg att det inte kunde vara en våldtäkt eftersom flickans underkläder visade att hon ville ha sex med mannen.

– Ni måste titta på hur hon var klädd, sa den kvinnliga försvarsadvokaten i sin slutplädering.

– Hon bar ett par stringtrosor med spets framtill.

– Utesluter beviset möjligheten att hon var attraherad av den åtalade och var inställd på att träffa någon och vara med någon? frågade försvarsadvokaten, Elizabeth O’Connell jurymedlemmarna.

Som höll med.

Stringtrosorna var beviset på att skulden var kvinnans, inte mannens, och en enig jury, om åtta män och fyra kvinnor, friade 27-åringen.

Den friande domen har utlöst en våg av protester.

Under hashtaggen #ThisIsNotConsent, ”det här är inte samtycke”, har kvinnor runt om i Irland, Storbritannien, Kanada och USA lagt ut bilder på stringtrosor på Twitter.

Längs trottoarerna i Dublin hänges klädstreck med stringtrosor upp.

På trappan till domstolen i Cork la demonstranterna också ut stringtrosor, med eller utan spets framtill.

– Vi hade hoppats att vi som samhälle hade gått vidare från dessa antika, offerklandrande våldtäktsmyter, säger Susan Dillon, en av kvinnorna på Irland som startade hashtaggen, för att sprida buskapet, till CNN.

– Det här handlar inte bara om den här domen utan om ett systemfel, säger Mary Crilly, chef för Cork Sexual Violence Center och en av talarna vid demonstrationen till The New York Times.

– Vad en kvinna har på sig är hennes ensak och visar inte på intresse eller samtycke. Det är aldrig kvinnans fel. Vi låter förövarna komma undan.

I mars i år väckte en annan uppmärksammad dom, i Belfast, på Nordirland, också våldsamma protester.

Då var det två kända rugbyspelare, som anklagades för att ha våldtagit en kvinnlig student på en fest i ett hus.

Männen frikändes, trots vittnesförhör från en taxichaufför och trots att kvinnan hade fysiska skador i underlivet.

Enligt experterna var det inget bevis på att kvinnan blivit våldtagen eller ens haft sex.