SSAB fälls för arbetsmiljöbrott efter dödsolycka

Publicerad 2018-11-01

En 55-årig man klämdes ihjäl när han skulle besiktiga en travers på SSAB:s område i Luleå.

Nu fäller tingsrätten SSAB för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Företaget döms att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

– För mig är det uppenbart att det här är en miss som SSAB har gjort, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud för IF Metall.

Det är ännu oklart om SSAB kommer att överklaga domen till hovrätten.

Det var i april 2016 som den 55-årige mannen stod ovanpå en travers, en lyftanordning som löper längs en takräls, på SSAB:s område i Luleå.

Han klämdes ihjäl mot en serviceplattform som traversen körde fram och tillbaka mot. Klämrisken hade ett oberoende besiktningsföretag larmat om vid nio tillfällen sedan 2003, enligt NSD.

Miljöåklagaren Stig Andersson yrkar på att SSAB ska fällas för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och dömas till tre miljoner kronor i böter.

Rätten: SSAB har åsidosatt arbetsmiljölagen

Idag kom tingsrättens dom – SSAB fälls för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. I domen skriver tingsrätten bland annat att:

”Ansvarig personal vid SSAB Emea AB har av oaktsamhet orsakat NN:s död när de av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen till förebyggande av ohälsa och olycksfall.

Oaktsamheten har bestått i att ansvarig personal vid SSAB Emea AB inte tillräckligt har undersökt eller riskbedömt den ofta återkommande arbetsuppgiften servicekontroll och särskilt de klämrisker som förelegat under det arbetet”

SSAB döms att betala företagsbot på tre miljoner kronor till staten och även skadestånd till 55-åringens anhöriga på cirka 62 000 kronor.

Åklagaren är nöjd med tingsrättens bedömning:

Enligt Stig Andersson var domen ganska väntad, den stora frågan handlade i stället om hur Luleå tingsrätt skulle bedöma oaktsamheten.

– Tingsrätten delade vår uppfattning om grov oaktsamhet, alltså grovt brott, säger han till SVT Nyheter.

Trots att klämrisken påpekats av ett besiktningsföretag hade facket inte tagit del av protokollen. Enligt Thomas Barsk, IF Metalls huvudskyddsombud på SSAB, har risken därför inte observerats vid skyddsronder.

– Vår skyddsorganisation har inte fått ta del av de protokollen. De fastnade på vägen. Det är en miss i det systematiska arbetsmiljöarbetet, det var nog ett vedertaget sätt att det blev så att de blev kvar.

Facket: ”Kulturen kring säkerhet måste ändras”

Efter dödsolyckan har rutinerna ändrats. Nu tar facket del av protokollen, de läggs till en handlingsplan och åtgärdas. Samtidigt kan det finnas andra risker på SSAB:s område där det fortfarande är riskfyllt att arbeta menar Thomas Barsk.

– Vi jobbar systematiskt med att hitta och kartlägga de här riskerna men det kan finnas risker. Jag tror att vi måste ned på individnivå och ändra kulturen, hjälpa varandra att jobba säkert i det vardagliga.

Mannen som dog var anställd av SSAB men flera av de andra dödsolyckorna på SSAB:s område de senaste åren har drabbat personer anställda av underentreprenörer till stålföretaget. De två män i 60-årsåldern som dog i tjärolyckan 2013 var anställda av rörföretaget Ivab i Piteå som SSAB anlitat.

– Det är en utsatt grupp. Vi har samverkan och fokus på dem men det är alltid en risk när ytterligare en part kommer in på området, det finns aldrig några garantier, säger Thomas Barsk.

Oklart om SSAB kommer överklaga

SSAB har ännu inte bestämt sig för om de kommer att överklaga domen till hovrätten eller inte.

– Det är för tidigt att säga, vi kommer att läsa domen och begrunda detta, säger SSAB:s advokat Anders Lorentzon. 

Företaget delar inte tingsrättens bedömning om att det var oaktsamhet från deras sida som ledde till mannens död.

– Jag delar inte tingsrättens beskrivning. Det beskrivs som att företaget inte tagit del av de här protokollen och signalerna. Under rättegången framkom det tydligt och klart att man gjort det och värderat dem i bedömningsarbetet. Sedan kan man diskutera om det renderat i tillräckliga åtgärder eller inte, säger Anders Lorentzon.