Trump kan stoppa Kina-sanktioner – vill inte irritera Xi

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Den amerikanska kongressen har godkänt en ny omgång sanktioner mot Kina angående Hongkong.

Men president Donald Trump tvekar att skriva under förslaget – han vill inte förarga Kinas president Xi Jinping.

– Han är en vän till mig, en fantastisk kille, säger Trump i en intervju med Fox News.

Republikanerna och Demokraterna är överens: Partierna vill införa nya sanktioner mot kinesiska tjänstemän som bryter mot de mänskliga rättigheterna i Hongkong.

Lagförslaget röstades igenom med överväldigande majoritet i både senaten och representanthuset tidigare i veckan. Det är ett uttalat stöd till pro-demokratirörelsen i Hongkong som i månader protesterat mot den kinesiska staten.

Men Donald Trump antyder i en intervju i sitt favoritprogram ”Fox and friends” på Fox News att han kan försöka stoppa sanktionerna.

– Vi måste stå på Hongkongs sida, men jag står också på president Xis sida, säger presidenten i programmet.

1 av 2 | Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.

Kan skada förhandlingarna

Anledningen är att handelssamtalen mellan USA och Kina befinner sig i ett känsligt läge.

– Jag står på frihetens sida. Men vi är på god väg mot ett av historiens mest omfattande handelsavtal, säger Trump i ”Fox and friends”.

Efter att sanktionerna godkänts i senaten gick det kinesiska utrikesdepartementet ut och fördömde förslaget, eftersom det anses störa den kinesiska inrikespolitiken.

– Vi uppmanar USA att ta tag i situationen och stoppa dessa felaktigheter innan det är för sent, att förhindra att det här agerandet blir lag, säger talespersonen Geng Shuang, enligt nyhetsbyrån AP.

– Om USA fortsätter gå bort sig, kommer Kina vidta kraftiga motåtgärder, fortsätter han.

Xi: Vill se ett slut på handelskriget

Även om Donald Trump vägrar att underteckna lagförslaget får han svårt att utnyttja sitt veto. Politikerna i kongressen kan med lätthet samla ihop den två tredjedelars majoritet som krävs för att upphäva vetot, påpekar Financial Times.

Nya tullar på kinesiska varor kommer att införas den 15 december om ett handelsavtal då ännu inte finns på bordet.

President Xi Jinping meddelade under fredagen på ett handelsforum i Peking att han vill se ett slut på det 16 månader gamla handelskriget, skriver Reuters.

– Om nödvändigt kommer vi slå tillbaka, men vi har arbetat aktivt för att inte ha ett handelskrig. Vi inledde inte det här handelskriget och det är inget vi vill ha.

Publicerad:

LÄS VIDARE