Polisrazzia upprör på grekiskt universitet

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-11

Polisen och demonstranter brukar drabba samman under årsdagen för militärjuntans insats mot det polytekniska universitetet i Aten. Bilden är från förra året. Arkivbild.

Grekisk polis har avfyrat tårgas mot universitetselever i Aten som demonstrerar mot att skolan tillfälligt stängts ned.

Ledningen för Atens polytekniska universitet beslutade att hålla skolan stängd i en vecka efter att polisen genomfört en insats i universitetets lokaler. Syftet med insatsen ska ha varit att beslagta bland annat hjälmar och ansiktsmasker som polisen hävdar har använts i samband med våldsamma protester.

Måndagens sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter var de första på ett universitet sedan Greklands nya regering i augusti beslutade att upphäva en lag som förbjudit polisingripanden på landets universitet. Lagen instiftades 1982 som ett sätt att förhindra den typ av aktioner som landets militärjunta stod för, bland annat 1973 då en pansarvagn forcerade entrén till det polytekniska universitetet och dödade flera elever.

Måndagens demonstration sker knappt en vecka innan en årlig marsch för att uppmärksamma militärens agerande för snart femtio år sedan. Årsdagen brukar innebära regeringskritiska protester, inte minst i stadsdelen Exarchia i Aten där flera av stadens universitet finns.

Följ ämnen i artikeln