Saudisk ilska efter FN-rapport om krigsbrott

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-09-05

Ett fängelse i Huthikontrollerat område i Jemen bombades av den saudiskledda alliansen i helgen. Internationella rödakorskommittén uppskattar att över 100 människor dödades. Arkivbild.

En FN-panel har pekat ut både den saudiskledda militäralliansen och dess motståndare, Huthirebellerna i Jemen, som misstänkta för krigsbrott. Nu kommer svaret från alliansen: "rapporten är partisk".

Militäralliansen, som leds av Saudiarabien och Förenade arabemiraten misstänks, enligt rapporten, ha dödat civila i flyganfall och nekat människor mat i ett land som lider av hungersnöd. Även Huthirebellerna misstänks ha begått krigsbrott, enligt FN-panelen som sammanställt en lista med misstänkta individer och skickat denna till FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Slutsatserna faller inte den saudiskledda alliansen i smaken. Nu väntar rättsliga åtgärder, heter det i ett uttalande i den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA:

"Rapporten har baserats på en rad felaktiga antaganden av FN-experter", skriver alliansen bland annat i uttalandet.

FN-panelen konstaterar också att USA, Storbritannien och Frankrike kan ha varit delaktiga i krigsbrott i Jemen genom att bistå alliansen med underrättelser och logistisk hjälp.