Los Angeles försöker stoppa vilda hemmafester

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-08-08

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti har fått nog av vilda hemmafester i pandemin. Arkivbild.

Barer och klubbar är stängda – men hundratals personer minglar och dansar tätt ändå. I Los Angeles hotar borgmästaren med att stänga av vatten och elektricitet för att sätta stopp för hemmafester som riskerar att förvandlas till smittohärdar.

Coronaviruset fortsätter sin framfart i USA. I Kalifornien får inte barer och restauranger hålla öppet – vilket har fått oron att växa över att människor i stället samlas på privata evenemang där det finns risk för att viruset sprids mellan partysugna gäster.

I Los Angeles är det inte ovanligt att stora fester ordnas i hus som står tomma eller hyrs ut under kort tid. Och den senaste tiden har det kommit in många rapporter om galej som hålls trots att det är förbjudet med större sammankomster. Los Angeles county har flest covidfall i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Många fester äger rum i Hollywood Hills, där grannar i åratal har klagat på att festfixare hyr de storslagna husen för olika evenemang och bjuder in hundratals betalande gäster. Under pandemin har kritiken växt.

– Covid har fått dem att flytta alla fester till Hollywood Hills. Ungdomarna är bindgalna, säger Sheila Irani, medlem i en grannsamverkansorganisation i Hollywood, till The Los Angeles Times.

Kan stänga av el

Borgmästare Eric Garcetti beskriver det som att partyhusen i princip har förvandlats till nattklubbar och han har fått nog. Om polis tillkallas och kan bevisa att fester anordnats i huset vid flera tillfällen kan de från och med nu be staden att stänga av vatten och elektricitet inom 48 timmar.

– Konsekvenserna av dessa stora fester kan drabba hela vårt samhälle eftersom viruset kan spridas snabbt och lätt, säger Garcetti på en presskonferens.

Hemmafesterna hamnade i strålkastarljuset i veckan sedan ett party på Mulholland Drive slutat i en dödsskjutning. Omkring 200 personer befann sig där när polisen larmades dit efter att grannar klagat på trängseln. Men festen stoppades inte och några timmar senare utbröt skottlossning. En 35-årig kvinna dödades och flera andra skadades i skjutningen, som beskrivs som gängrelaterad.

"Ansvarslöst"

I maj fick polisen rycka ut till en fest i Hollywood Hills med över hundra gäster. Den fick ett abrupt slut sedan en man råkade skjuta sig i ljumsken.

"Vissa husägare väljer att utsätta alla för risker genom att hyra ut sina hus till stora fester, trots en pandemi som har dödat tusentals personer i Los Angeles. Det är ansvarslöst och på gränsen till dödligt beteende – och det måste få ett slut. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa de här festerna" skriver lokalpolitikern David Ryu.