Här kan coronagränsen vara nådd

Publicerad 2020-08-18

15–20 procent immuna.

Det skulle kunna vara den magiska gräns som sätter stopp för virusets utbredning.

Åtminstone sett till de några av de hårdast drabbade platserna.

Till en början bedömde forskare att 60 procent av befolkningen måste vara immuna för att få stopp på spridningen av det nya coronaviruset. Senare matematiska beräkningar, av bland andra professor Tom Britton, har visat att det kan räcka med 40 procent immuna.

Men nu kommer nya teorier.

Delstaten New York i USA, norra Italien, kryssningsfartyget Diamond Princess, tyska orten Gangelt och Stockholm. Samtliga är platser som drabbats hårt av det nya coronaviruset – för att sedan se en nedgång i smittspridningen.

Samma effekt trots olika metod

Trots att åtgärderna för att bekämpa viruset varit helt olika på platserna är andelen som har utvecklat antikroppar, och därmed räknas som immuna, lika varandra: 15–20 procent.

Kan det vara den maxgräns som måste uppnås – innan smittspridningen går ned?

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, är försiktig med att dra sådana slutsatser.

– Det är väldigt mycket som återstår att lära sig om immunitet. Det finns en rapport från Bergamo i norra Italien som sticker ut och som visar att runt hälften av invånarna har antikroppar.

T-celler kan bidra

Det finns också flera rapporter som visar att personer som smittats antagligen kan bli immuna även utan antikroppar, via så kallad t-cellsimmunitet.

Andelen smittade, och därmed sannolikt immuna sedan de tillfrisknat, kan alltså vara betydligt högre än 15–20 procent, beroende på hur många som utvecklat t-celler.

– Men hur stor denna andel är vet vi inte, om det är en på tio, eller hälften. Det gör att vi heller inte vet hur mycket som återstår av den här pandemin, exempelvis i Stockholmsregionen, säger Jan Albert.

I Sverige har antalet som blir svårt sjuka och dör till följd av covid-19 minskat kraftigt de senaste veckorna. Men en lägesrapport från region Stockholm så sent som igår, visade att antalet personer som vårdas med anledning av covid-19 har ökat.

Enligt rapporten är 58 personer i regionen i behov av sjukhusvård, vilket är 12 fler än lägesrapporten från 13 augusti.

Jan Albert tror också att viruset kommer att ta fart igen.

– Jag skulle bli förvånad annars.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen