Inställda tåg och förseningar i hettan

Marcus Alexandersson/TT

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-08-15

Det soliga och varma vädret gör att järnvägsrälsen riskerar att "bli som en orm", enligt Trafikverket. Arkivbild.

Det varma helgvädret för inte enbart med sig soliga nyheter. Under lördagen har delar av landets tågtrafik påverkats av hettan.

Även på söndag väntas förseningar och inställda tåg på sina håll.

Trafikverket har gått upp i utökad beredskap, främst i Syd- och Sydvästsverige, på grund av de höga temperaturerna.

– Det finns risk, framförallt på några av de mindre trafikerade banorna, att det blir solkurvor på rälsen, att stålet utvidgar sig, det blir som en orm eller slalombana, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Olsson säger att hastigheten sänkts på vissa sträckor.

– Det jag tänker på är främst från Linköping ner mot Kalmar till. Den har en äldre konstruktion och är känsligare för höga temperaturer.

Inställda tåg

Under lördagen har Kustpilens tåg mellan Linköping-Kalmar och omvänt ställts in och ersatts av bussar på grund av framkomlighetsproblem. Det uppger Kalmar länstrafik på sin hemsida.

Även tågresenärer i Halland och Västra Götaland får räkna med att deras resa kan komma att påverkas, i form av längre restid eller inställda tåg. Det gäller exempelvis sträckorna Herrljunga-Borås samt Uddevalla-Strömstad.

Tågtrafiken väntas återgå till det normala först måndag morgon i Kalmar-Linköping, enligt Trafikverket. För övriga sträckor finns det ingen prognos.

Bengt Olsson på Trafikverket säger att det just nu inte är några sträckor som är helt stängda.

– Det är ett samarbete med tågoperatörerna, men om det behövs sättas in något alternativ så är de beredda att göra det, säger han.

SJ: Erbjuder vatten

SJ har hittills inte haft några förseningar eller inställda tåg.

– Vi har ingen påverkan alls på grund av värme och solkurvor, säger Anders Edgren vid SJ:s pressjour vid 13-tiden på lördagen.

TT: Erbjuder ni något extra till resenärer som reser i hettan?

– Vi brukar erbjuda vatten. Sedan brukar vi försökta vara extra noga med att se till att luftkonditioneringen fungerar. Om det inte fungerar i en vagn brukar vi normalt sett flytta resenärer, säger Anders Edgren och tillägger senare:

– Men vi lär inte göra det under covid-tider, då går vi emot en helt annan regel.

Luftkonditioneringen på SJ:s tåg fungerar bra i nuläget, betonar Anders Edgren.

Följ ämnen i artikeln