Folkbildare får pengar två månader i förskott

TT

Publicerad 2020-04-23

Utbildningsminister Anna Ekström säger att utbetalningen av bidrag till folkhögskolor och studieförbund tidigarelagts för att hjälpa dem i en svår ekonomisk situation. Arkivbild

Många folkhögskolor och studieförbund brottas med ekonomiska problem på grund av coronakrisen. Regeringen har därför beslutat att betala ut bidragen på en miljard kronor till dem två månader tidigare än planerat.

När Folkhälsomyndigheten kom med sina rekommendationer att övergå till distansundervisning omfattade den inte folkhögskolor

– Skälet till det var att verksamheten där ofta bedrivs som internat. Men det har visat sig att folkhögskolor har drabbats ekonomiskt, eftersom deltagandet har minskat i den öppna verksamheten. Därför har vi bestämt att betala ut ungefär en miljard kronor i förskott till folkhögskolor och studieförbund, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Beslutet att tidigarelägga bidragen för det tredje kvartalet är möjligt, eftersom en ändring av det regleringsbrev som omfattar bidraget har gjorts. Ändringen innebär att Folkbildningsrådet, som fördelar bidraget, kommer att betala ut bidraget senast den 5 maj istället för i början av juli.