Här sätts visir direkt på nyfödda

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla ska bidra.

I Thailand sätter sjukhuspersonal stora visir på nyfödda barn för att skydda landets yngsta och samhället mot coronavirusets spridning.

– Vi måste prioritera hälsa över frihet, säger landets premiärminister Prayuth Chan-ocha.

Thailand har stått emot coronaviruset relativt bra, enligt officiell statistik. 2473 uppges smittade och 33 personer har dött som en följd av covid-19.

Enligt landets ledande politiker är det en följd av de hårda lagar och förordningar man infört. Bland många åtgäder märks ett utegångsförbud för alla invånare, förutom hälso- och sjukvårdspersonal, mellan 22 och 04 och att landet har stängt sina gränser helt för ankommande passagerarflyg.

Men kampen mot viruset kräver också insatser från landets allra yngsta medborgare. Bilder från sjukhus i Bangkok visar hur sjukvårdspersonal sätter visir över nyfödda barn. De specialanpassade visiren är trots sin ovanliga storlek stora nog att täcka drygt halva kroppen på barnen.

Nyfödd med visir i Thailand.
Foto: TT
Nyfödd med visir i Thailand.

80 procent måste isolera sig

– Vi måste alla anpassa oss för överlevnad och för att uppfylla vårt sociala ansvar så vi kan ta oss igenom den här krisen, säger premiärministern Prayuth Chan-ocha enligt Daily Mail.

Landets hälsominister Anutin Charnavirakul hyllade i veckan landets befolkning för de uppoffringar man gjort för att dämpa smittspridningen. 70 procent av landets 69 miljoner uppges följa reglerna för social isolering men hälsoministern hoppas fortfarande på än större samarbete.

– En studie visar att minst 80 procent av landets befolkning måste iaktta social isolering för att trycka ner kurvan, säger Anutin Charnavirakul till CNBC.

Foto: TT
Nyfödda ligger på rad med ansiktsmasker för att skyddas mot coronaviruset.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE