Lars Calmfors: Regeringen måste agera fort – annars väntar våg av konkurser

Publicerad 2020-03-23

Regeringen måste agera omedelbart, med en rad kraftfulla stödinsatser – annars väntar en våg av konkurser.

Det menar ekonomiprofessor Lars Calmfors.

– Det måste göras mer och det måste göras fort, säger han.

Lars Calmfors.

Det krävs ett antal mycket konkreta och direkta åtgärder för att undvika att en konkursvåg sveper över landet.

Tiden är knapp – inom två veckor måste de vara på plats, enligt Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid institutet för näringslivsforskning.

Han menar att staten behöver öka sin skuldkvot kraftigt, alltså låna betydligt mer pengar. Sammanlagt kan det komma att handla om summor på mellan 500 och 1000 miljarder kronor, om krisen blir långvarig.

– Det behövs mycket mer för företagen, i form av både i likviditet och direkta stöd. Det kommer att kosta, men vi har 35 procent i skuldkvot i Sverige. Finland har 60 procent, Frankrike 100 och Italien 135 procent. Vi har utrymme att göra mycket mer.

”Blixtstöd till småföretagen”

Några av de insatser han ser som tänkbara är:

  • Att staten täcker en högre andel av lönekostnaderna för företagen.
  • Att man inför någon form av konkurs-amnesti under en period.
  • Att man går in med extra stöd till småföretagen: ”Någon form av blixtstöd, relaterat till omsättningen”.
  • Att man inför moratorium (fördröjning) med hyresbetalningar i kombination med direktstöd till fastighetsägare.
  • Att Riksbanken kan låna ut pengar direkt till företag eller ge bankerna garantier mot kreditförluster.
  • Att ta bort räntan på anstånden med skatteinbetalningarna.

Den senaste veckan har flera ekonomer och debattörer med Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden i spetsen, ställt krav om att en tidsgräns måste sättas för när ekonomin kan börja rulla igen – en diskussion som kan leda till svåra avvägningar när omedelbara sjukdoms- och dödsfallsrisker ska ställas mot effekterna på den totala samhällsekonomin.

Lars Calmfors ser snabba åtgärder just nu som ett sätt skjuta den diskussionen framåt i tiden. Resonemanget om en tidsgräns är inte heller helt realistiskt, menar han. Det går inte att kommendera folk att rusa till restauranger och affärer.

”Borde gjorts i går”

Med tillräckligt massiva stödinsatser företagskonkurser kunna undvikas – men då krävs någon form av undantagsregler när det gäller konkurslagstiftningen och möjligheten att skjuta upp betalningar.

– Det är mänskligt att inte direkt inse hur stora kraven är, men det hade varit önskvärt att ta i mer från första början. När man nu inte gjorde det, så måste man snabbt vidare. Nu börjar vi se hur allvarligt det är.

Vad betyder det att det måste göras fort i de här sammanhangen?

– Att det borde gjorts i går, säger Lars Calmfors.

– Nej, men det är inom de närmaste två veckorna. Det måste ske väldigt fort innan vi får en våg av konkurser. Det finns inte mycket tid och det är det som är det unika: Inte ens under finanskrisen drabbades den reala ekonomin i den här hastigheten.

PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen