Polisen rapporterar om lugn löningsfredag

Publicerad 2020-03-28

Fredagskväll och pengar på kontot.

Men natten på stan har hittills varit lugnare än normalt, rapporterar polisen i flera regioner.

– Folk håller sig mer hemma och går inte ut på krogen. Det är positivt, vi minskar smittspridningen, säger David Levy vid polisen i region Nord.

I tisdags beslutade Folkhälsomyndigheten om nya restriktioner för restauranger, caféer, nattklubbar och barer.

– Endast bordservering kommer att tillåtas. Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det. Men det är nödvändigt, sa socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förtydligade:

– Vi förbjuder inte barer att verka, vi förbjuder att man står i baren. De barer som har sittplatser kan ha det, sa han.

Under fredagen meddelade dessutom regeringen att allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds. Beslutet träder i kraft söndag 29 mars och gäller tills vidare. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

– Det är allvar nu, sa statsminister Stefan Löfven och uppmanade människor att visa ”sunt förnuft” och ”vanligt folkvett”.

Aftonbladet kollade läget på stan

Aftonbladets fotografer har under fredagskvällen kollat läget på stan i Stockholm, Göteborg och Umeå. De rapporterar alla att färre människor än vanligt har varit i rörelse och att det är glesare mellan besökarna på krogarna.

– Det var tomt vid Stureplan. På Riche var det öppet, men det satt bara enstaka sällskap vid borden. Normalt brukar det vara packat, säger Aftonbladets fotograf Andreas Bardell från Stockholm.

Även kring Medborgarplatsen, där det så sent som i onsdags festades som om inget hade hänt, var det nu lugnare. Uteserveringarna gapade tomma trots infravärme och enligt Andreas Bardell var det färre människor och bilar i rörelsen än normalt.

– Det känns som att stockholmarna har fattat. En vanlig löningsfredag hade vi haft fullt med folk, men nu är det lugnt, säger en vakt som jobbar på krogtäta Folkungagatan.

Fotograferna i Umeå och Göteborg delar bilden.

– Det var lugnare än normalt på Andra Långgatan, både på krogarna och på gatan, säger Thomas Johansson från Göteborg.

Polisen i norr: ”Extremt lugnt”

David Levy, befäl vid polisens ledningscentral i region Nord, talar om en ”extremt lugn fredag”.

– Det är ovanligt lugnt för att vara en fredag där folk har fått pengar. Det märks i antalet omhändertaganden och antalet krogrelaterade händelser. Jag talar för 52 procent av Sveriges yta, från Kiruna i norr till Sundsvall i söder.

– Möjligen har det varit lite fler ungdomsfester. Folk håller sig hemma och går inte ut på krogen.

Ett polisbefäl i yttre tjänst i Stockholm redogjorde för bilden vid 02-tiden:

– Det är så klart ganska stor skillnad jämfört med en vanlig löningshelg. Men vi ser att krögarna har gjort lite olika tolkningar av vad som menas med att hålla avstånd mellan borden och vad man menar med barservering. Vissa har fasta platser i baren där man sitter och äter, säger han.

Polisbefälet rapporterade också om viss köbildning på några öppna krogar runt Stureplan efter midnatt.

– Eftersom det bara är sittplatser där inne tar det lite tid för de som vill komma in. Den totala bilden är att det varierar. Det är mindre folk ute än normalt, men lite trängsel på vissa ställen.

Tor Stens, rlc-befäl vid polisen i region Mitt säger att fredagen varit stillsam även i Uppsala, Gävle och Västerås.

– Det är lugnare än en vanlig löningsfredag och inte särskilt mycket händelser, säger han.

Hos polisen i Göteborg är bilden inte lika tydlig.

– Det är som en vanlig fredag, kanske något lugnare än normalt. De vanliga ärendena med fylleri och bråk finns, men det är svårt att få en överblick. Jag är ju inte själv ute och åker på stan utan kan bedöma de ärenden vi hanterar från ledningscentralen, säger vakthavande befäl Sebastian Börjesson.

Det kommer under natten också rapporter från läsare om att det varit gott om folk på uteserveringar i exempelvis Örebro och vid Malmö.

”Allt var som en helt vanligt fredag , inte ett spår av vi har en kris i världen”, skriver en läsare från Örebro.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen