Utpekad köfuskare förlorar förstahandskontrakt

Publicerad 2020-06-16

Redan 2017 ville bostadsförmedlingen Boplats Syd kasta ut mannen som nu förlorar sitt förstahandskontrakt.

Mannen liksom 27 andra personer har kopplats till en före detta anställd som fifflat med den kommunala bostadskön.

Han är dock den första som hyresnämnden tar nycklarna från, rapporterar Hem & Hyra.

Mannen som är i 20-årsåldern har aldrig bott i hyreslägenheten, enligt skatteverkets uppgifter som tidningen tagit del av. Däremot har han hyrt ut den svart, enligt hyresnämnden. Det är anledningen till att han inte får ha kvar den längre.

Polisen utreder fortfarande köfusket och Boplats Syd står fast vid att de som åkt express genom kösystemet bör ge tillbaka lägenheterna som de misstänkts ha fått tillträde till genom att betala en insider tiotusentals kronor. Totalt rör det sig om 28 bostäder. Den misstänkte insidern som förlorade jobbet när skandalen uppdagades för tre år sedan håller sig nu undan i utlandet, enligt Hem & Hyra.

Mannen som förlorat kontraktet förnekar inblandning i bedrägeriet. Han hävdar, likt flera andra utpekade köfuskare, att han klättrat i kön genom att betala ikapp missade köavgifter i efterhand. Vilket dock inte är möjligt att göra utan manipulation inifrån, enligt Boplats Syd.

Snabbspår för mer utsatta

Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet, anser att kösystemet behöver förändras för att köfusk och svarthandel med hyreskontrakt ska få ett stopp.

– Man kan diskutera hur rättvist kösystemet egentligen är i dag, när så många är utestängda på grund av för låga inkomster. Jag förespråkar att man delar bostadskön i två där de som är fattiga tilldelas lägenheter för sig. Man måste nog acceptera att vissa personer behöver mer hjälp än andra. Det finns för få lägenheter till de som har lägre inkomster och man måste fördela dem, säger han till Hem & Hyra.

28 personer kom över attraktiva hyreskontrakt via en manipulation av Boplats Syds kösystem för tre år sedan.

Följ ämnen i artikeln