Ivo kritiserar psykmottagning efter självmord

TT

Publicerad 2020-05-31

En person som hade vårdats för självmordstankar kontaktade återigen en psykiatrimottagning i Västernorrland men sattes upp på återbudslistan eftersom det inte fanns några läkartider. Kort därpå tog personen sitt liv – och nu får kliniken kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.

En person som hade vårdats för självmordstankar kontaktade en psykiatrimottagning i Västernorrland men sattes upp på återbudslistan eftersom det inte fanns några läkartider. Kort därpå tog personen sitt liv – och nu får kliniken kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Personen hade en läkartid en vecka efter samtalet med mottagningen, och hade dessutom vid utskrivningen uppmanats att återkomma om måendet skulle försämras.

Det var anmärkningsvärt, skriver Ivo, att patienten avvisades på grund av avsaknad av läkartid. Kliniken kritiseras för att varken ha gjort någon självmordsriskbedömning eller ha kontaktat läkare när patenten återigen tog kontakt.

Ivo gör efter sin utredning bedömningen att "vårdgivaren brustit i att följa upp patientens suicidrisk och behov av läkarbedömning efter dennes utskrivning".