Nu får italienarna njuta av vårsolen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

För första gången på nio veckor får italienarna i dag återigen ta en längre promenad eller besöka släktingar, när Europas värst virusdrabbade land börjar lyfta sina nationella restriktioner.

Några italienare i Rom klappar händerna för att fira att den långa tiden i karantän är över.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Några italienare i Rom klappar händerna för att fira att den långa tiden i karantän är över.

De omfattande begränsningarna som infördes i Italien för två månader sedan för att bromsa spridningen av coronaviruset kommer att lättas successivt under flera veckor.

Från och med i dag återgår fyra miljoner människor, varav drygt 70 procent män, till sina arbeten på byggarbetsplatser och i fabriker.

Restauranger får återigen öppna, men bara för försäljning av hämtmat. Men barer och glasstånd kommer fortsättningsvis att vara stängda, allmänheten avråds från att resa kollektivt och alla måste bära munskydd på offentliga platser inomhus.

– Vi känner en blandning av glädje och skräck, säger Stefano Milano som bor i Rom och fortsätter:

– Det kommer att vara underbart att kunna sticka ut och springa igen och att min son får ta hem sin kusin, men vi är också oroliga eftersom mina föräldrar är gamla och min svärfar har cancer.

Sammanlagt 28 884 liv har krävts sedan viruspandemin nådde Italien, det näst värst drabbade landet efter USA sett till antalet döda.

Omkring 100 000 personer bär på smittan i Italien, enligt officiell statistik. Cirka 1 500 patienter intensivvårdas för covid-19.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE