Heléns pappa Jan och 27 andra har dött – på samma äldreboende

”Jag vill att våra politiker fattar hur illa det har skötts”

Uppdaterad 2020-05-01 | Publicerad 2020-04-30

Helén Glückmans pappa Jan dog i covid-19 på äldreboendet Berga.

Innan det hade 27 av boendets totalt 96 äldre avlidit enligt en anmälan –och nu slår personal och anhöriga larm.

– Jag vill att våra politiker fattar hur illa det har skötts. Det är viktigt. Det kanske inte hjälper mig just nu, men för framtiden, säger Helen Glückman.

Berga vård och omsorgsboende ligger i Solna och får hård kritik i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Redan för över en vecka sedan hade 27 av 96 äldre på boendet dött, enligt anmälan. Det framgår inte om samtliga dött i sviterna av covid-19.

Helén Glückman sörjer sin pappa.

Förlorade sin pappa

Efter det har också Helén Glückmans pappa Jan gått bort. Han blev 83 år och avled i fredags förra veckan efter att ha fått diagnosen covid-19.

Jan hade arbetat som optiker och älskade att snickra på familjens sommarställe.
– Han var frisk förutom att han hade en demenssjukdom. Så det är väldigt sorgligt, säger Helén Glückman.

Är kritisk till hur smittans spridits

Hon är framför allt kritisk till hur smittan kan ha spridits på boendet.

– När min kompis faster gick bort, på samma boenden, då upplyste hon mig om att de måste tömma på en vecka för att de skulle placera folk från sjukvården där. Jag skulle vilja att det kommer ut att de faktiskt placerar människor från sjukhusen på äldreboenden utan att de äldre har testats.

Jan Glückman, 83, dog i covid-19 på äldreboendet Berga.

Slår larm i anmälan

Helén Glückman är inte den enda som larmar om riskerna på Berga.

I anmälan till Arbetsmiljöverket från fackförbundet Kommunal beskrivs “en extremt svår situation på boendet med hittills 27 avlidna av boendets totalt 96 äldre”.

Det uppges också att “hälften av personalstyrkan har varit eller är sjukskriven” och hur personalen “arbetar under mycket svåra förhållanden med risk för smittspridning”.

”Brist på utrustning”

De anställda upplever en “brist på skyddsutrustning” och “brist på information runt hur den skyddsutrustning som finns ska användas”.

– Det är fruktansvärt. För då har ju inte personalen fått möjligheten att minska smittspridningen, säger Helén Glückman.

Engångsmaterial återanvänds och utrustningen förvaras slarvigt och ohygieniskt, står det i anmälan.

Skyddsombudet har slagit larm om hur personal rör sig “mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”.

Äldreboendet Berga i Solna.

Ägarkoncernen: ”Stämmer inte”

Sakarias Mårdh, vd för koncernen som äger äldreboendet, anser inte att uppgifter som tas upp i anmälan stämmer:
– När det gäller exempelvis skyddsutrustning så har vi haft god tillgång på skyddsutrustning utifrån de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.

Men det här att det har sprungit personal mellan smittade och friska och i samma rockar, vad säger du om det?

– Det är inte heller någonting som riktigt stämmer överens med de rutiner och riktlinjer vi har i verksamheten.

Sakarias Mårdh vill inte bekräfta eller kommentera antalet döda på äldreboendet.

Men vad kommer hända nu, det är ju ändå rätt allvarligt med såna här dödssiffror?

Det är klart, vi kommer fortsätta att analysera. Men det vi kan se nu det är att vi har ju inte det allvarliga läget på Berga som beskrivs där i dag. Utan det är ju på en betydligt avplanande och nedåtgående kurva kring smittade och konstaterat smittade i huset i dag.

”Borde provta”

Vårdbolaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på närmare hälften av äldreboendena i Region Stockholm, bland annat på Berga.

Verksamhetschefen Stefan Amér har tidigare drivit frågan om hur viktigt det är att personalen på boendena får rätt skyddsutrustning – och han tycker också det är viktigt att äldre provtas innan de placeras ut på boendena.

– Vi tycker till exempel att man i Region Stockholm borde provta de patienter som ska flytta in på äldreboenden. Om man är på väg att flytta in på ett äldreboende kan man ta med sig smittan.

”De äldre kan ha mycket mer diffusa symptom”

– Det är också så att symtomen för de äldre är inte alltid de typiska symtomen med feber och hosta. De äldre kan ha mycket mer diffusa symtom. Men när de är på sjukhuset och ska skickas över till äldreboendet då provtar man inte regelmässigt innan.

Enligt Amér har han och hans kollegor sett exempel på hur äldre flyttar in på ett äldreboende och strax därefter uppvisar symtom.

– Då kan de i värsta fall hunnit smittat någon på äldreboendet innan man visste att de var sjuka.

Av de 1 319 personer som har dött av covid-19 i Region Stockholm så är 594 provtagna på äldreboenden.

 

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN