Löfven: Villkor i äldrevård måste förbättras

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-05-07

Coronakrisen visar att det är svårt att få äldreomsorg att fungera med för många timanställda och brister i utbildning och instruktioner, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi behöver förbättra villkoren i äldreomsorgen, säger han.

Löfven vill inte gå in på vilka konkreta åtgärder som måste till eller vilka politiska beslut han tänker sig för att bättra på villkoren.

– Vi får återkomma till det, säger han i en telefonintervju med TT.

Statsministern är trygg med den svenska strategin för att möta coronaviruset. Men han har också sagt att en viktig del i den – att skydda de äldre från smitta – har misslyckats.

Av de drygt 2 000 som hade avlidit i covid-19 i slutet av april, den 28:e, bodde 948 på äldreboenden och ytterligare 493 hade hemtjänst.

Rätt drivkrafter

Från vänsterhåll, även inom Löfvens eget parti, pekas inslag av privatisering inom omsorgen ut som bidragande till pressade villkor, stress och brist på samordning som kan ha betydelse för smittspridning i en pandemi.

– Jag säger så här: Privatisering i sig behöver inte vara fel, jag tror att vi kommer att behöva ha privata inslag i offentlig sektor. Men däremot behöver vi fundera igenom ansvarsfördelning, om det är goda villkor och om drivkrafterna leder rätt, säger han och syftar på villkoren för anställda, de som vårdas och bolagen.

Regeringen har hittills varit avvaktande vad gäller att peka på orsaker till att smittan tagit sig in så mycket på äldreboenden. Standardsvaret är att det får analyseras efter krisen.

Måste förbättras

Men socialminister Lena Hallengren (S) har talat om att många timvikarier, som träffar nya äldre varje dag och som inte har råd att vara stanna hemma när de är lite sjuka, kan ha spelat in för smittspridningen.

– Vi ser att det blir svårt att få en sådan här viktig verksamhet att fungera om för många människor ska gå på tim- eller behovsanställning. Om det brister i utbildning och instruktioner så är det klart att det inte är bra, säger statsministern.

Han säger att det är "uppenbart" att villkoren för personalen i äldreomsorgen måste förbättras.

TT: Varför hade ni inte med någon sjukpeng eller någon slags lösning för timanställda i något av alla de krispaket ni har lagt?

– Vi håller på med en översyn av vad som behöver göras, men det är rätt komplext.

Inte sagt nej

En kritik som riktats mot regeringens coronastrategi är att det verkar vara Folkhälsomyndigheten som styr landet i krisen och bestämmer vad medborgarna får och inte får göra, snarare än regeringen.

– Regeringen har haft 25 extra sammanträden under den här krisen, regeringen styr alltid landet, invänder Löfven.

Han framhåller dock att det är viktigt att lyssna till expertisen. Eftersom det övergripande målet är att minska smittspridningen är det smittexperternas ord som väger tyngst. Men regeringen lyssnar till andra om det gäller ekonomi och jobb.

TT: Har ni sagt nej till några rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att de skulle få för stora konsekvenser för ekonomi och jobb?

– Nej. Jag har inget exempel på att "nej, det här är att gå för långt."

Sams med Tegnell

Löfven säger att han inte heller har varit med om att regeringen har velat gå fram tuffare än Folkhälsomyndigheten. Det kan ha varit diskussioner om hur mycket folk som ett evenemang kan ha utan att vara en för stor smittrisk, men i så fall utan att regeringen bestämt vad myndighetens tjänstemän ska leverera.

– Vi tar in uppgifter och sedan fattar vi beslut, säger Löfven.

Den svenska strategin uppfattas som en annan än de flesta andra länders. Statsministern ser den dock inte som väsensskild från andra, förutom på en punkt:

– Det som har blivit mycket diskuterat är att vi inte stängde skolorna.

Han tycker sig se ökad förståelse för den linjen men anser samtidigt att det var rätt att stänga gymnasier, universitet och högskolor för undervisning på plats. Där är smittrisken större.

För tidigt döma

Statsministern hävdar att det är för tidigt att döma om länders strategier är lyckade trots att dödstalen skiljer sig mycket åt, till exempel mellan Sverige och övriga Norden.

– Den slutliga utvärderingen bör ske långt efteråt, när vi ser resultat för vad som har hänt i olika länder och på vilka premisser man tog beslut. Då går det att göra en rättvis jämförelse, nu är det för tidigt att göra det.

– Jag har varit tydlig med att det kommer att ta tid. Räkna inte med att kunna resa utomlands eller så långt i Sverige, beskedet är fortfarande att ställa om planerna för semestern.

Stefan Löfven om när pandemin och restriktioner kan tänkas vara över och om hur medborgarna ska tänka inför sommar och semester.

… om att han i början av april, när 373 var registrerade som avlidna i covid-19, sade att det var lika bra att bereda sig på att de döda skulle räknas i tusentals:

– Jag ville vara ärlig mot svenska folket, det är så här vi ser det.

… om att siffran över avlidna nu är uppe vid 3 000 och var Sverige kommer att hamna:

– Jag sa ingen preciserad siffra, det kommer jag inte att göra nu heller.

… om att en del i strategin är att hålla oron låg:

– För mig innebär inte det att hålla inne med information. Ju mer information vi kan ge desto mindre spekulation blir det.

PODD Så har corona påverkat kriminaliteten i Sverige

Skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser toppade nyhetssajterna och drev den politiska dagordningen 2019. Nu lyser ämnet av förklarliga skäl med sin frånvaro. Men - innebär pandemin att de kriminella gängen bara fortsatt som vanligt - eller har coronakrisen även fått konsekvenser för Sveriges undre värld?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen