Rysk journalist frias efter protester

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den granskande ryske journalisten Ivan Golunov, i mitten, möter sina supportrar efter frisläppandet.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den granskande ryske journalisten Ivan Golunov, i mitten, möter sina supportrar efter frisläppandet.
En man protesterar mot gripandet av Ivan Golunov i S:t Petersburg i Ryssland. Arkivbild.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
En man protesterar mot gripandet av Ivan Golunov i S:t Petersburg i Ryssland. Arkivbild.

Den ryske journalisten Ivan Golunov frias från anklagelser om narkotikabrott och släpps ur husarresten. Beskedet kommer efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet.

– Tack för att ni stödde mig, säger Golunov till supportrar utanför en polisbyggnad i Moskva.

Polisen har tidigare hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av avsaknad av bevis", skriver inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande som citeras av den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Poliser stängs av

Kolkoltsev skriver vidare att han ska be president Vladimir Putin att avskeda två högt uppsatta polischefer i Moskva med anledning av gripandet, rapporterar Reuters. Flera poliser har redan stängs av från sina tjänster.

– Vi kan bara välkomna beslutet. Jag anser att det är väldigt viktigt för civilsamhället och för solidariteten med ryska journalister, säger Vladimir Solovjov, ordförande i Rysslands journalistförbund, till Interfax.

Fortsätter granska

Golunov jobbar på nyhetssajten Meduza, som är baserad i Lettland för att kringgå ryska censurlagar. Han lovar nu att fortsätta sin granskande journalistik.

– Jag ska genomföra granskningar för att upprätthålla det förtroende jag fått av dem som stödde mig, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

I en ovanlig solidaritetsgest har flera tidningar gått samman till stöd för journalisten med förstasidesrubriken "Jag är/Vi är Ivan Golunov". Samtidigt har flera ryska kändisar och kulturpersonligheter öppet ställt sig på hans sida.

I helgen pågick protester i Ryssland mot gripandet och nya hade planerats till nationaldagen den 12 juni.

Publicerad: