Perhson (L) om elstödet: ”Hade säkert kunnat göra detta bättre”

Publicerad 2023-01-17

VÄSTERÅS. Decembers rekordhöga elpriser har resulterat i skyhöga fakturor som får många småföretagare att svettas.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vill se en skattesänkning på elen för att undvika framtida elstöd.

– Det är nu man ska hantera decembers räkning som är ganska fet och tuff, inte minst för företag och privatpersoner. Man hade säkert kunnat göra detta bättre, säger han.

Jonas Kaya, 40, som är ansvarig för Aros pizzeria i Västerås trodde det var ett skämt när han fick förfrågan om arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) fick praoa hos honom.

Besöket är det första i en turné där Pehrson ska besöka småföretagare runtom i Sverige, framför allt i de branscher där många får sitt första jobb.

– Jag blev tvungen att läsa på lite om honom. Men jag tycker han verkar vara en störtskön kille, säger Jonas Kaya.

PLUS: Elstödsdjungeln – här är vinnarna och förlorarna

Efter att ha skrivit in sig i personalliggaren och tvättat händerna var det under måndagen dags för Johan Pehrson att ställa sig bakom disken och försöka baka en capricciosa.

– Jag är bra på att äta pizza, i alla fall, men inte lika duktig på att laga, säger han.

Pehrson kastar upp pizzadegen i luften, snurrar. Den här typen av möten är Johan Pehrsons paradgren – någonting som till och med lyftes som en grundläggande faktor till varför Liberalerna klarade sig förbi fyraprocentspärren i valet. Valanalysgruppen kallade slutspurten en heroisk upphämtning – och att så kallade ”killen-vid-grillen”-inslag framhävde Pehrsons positiva egenskaper som partiledare.

Johan Pehrson äter själv quatrro stagoni när han beställer en pizza.

Är du orolig att folk inte ska ta dig på allvar?

– Politiker som har nått ganska stor framgång har visat trygghet i att vara öppna, ibland kunna ha stark distans till sig själv – läs humor. Det har inte hindrat en framgång. Politiker är inte per definition gjorda för att vara byråkrater.

Vill sänka skatt på el

Förra veckan kom elräkningarna för december, en månad där elpriserna än en gång slog rekord, och nu svettas många företag inför fakturornas förfallodatum.

– Vi meddelade att det skulle komma i november, då säger en del att det skulle komma på ditt och mitt konto i november. Riktigt så uppfattade inte jag det, men jag förstår att andra uppfattade det så, säger Pehrson.

På lång sikt vill Johan Pehrson se över möjligheten att sänka skatten på elproduktion i stället för att olika stöd ska betalas ut.

– Vi kan inte återkommande hålla på med dessa paket, varken förra regeringens paket eller vårt nuvarande paket. Vi måste titta på elskatterna sammantaget på sikt.

Stödet till företagen kommer i februari, men när Pehrson ser i backspegeln tycker han att man kunnat göra saker annorlunda.

– Det är nu man ska betala decembers räkning som är ganska fet och tuff, inte minst för företag och privatpersoner. Man hade säkert kunnat göra detta bättre – men vi lovade ett elstöd som skulle vara kopplat till människors faktiska förbrukning.

Johan Pehrson kommer att praktisera på fler arbetsplatser under våren.

Under spärren

I dag når Liberalerna inte över riksdagsspärren. Enligt den senaste undersökningen från Aftonbladet/Demoskop har partiet tappat mer än hel procentenhet, och ligger nu på 3,4 procent. En utveckling som Johan Pehrson hoppas kunna vända.

– Det är massa människor som säger att allt regeringen gör är fel, och det är för lite och för långsamt. Oppositionen, vill jag understryka, säger Johan Pehrson.

PLUS: Elstödsdjungeln – här är vinnarna och förlorarna

Snart har det gått 100 dagar med den nya regeringen. Det innebära att det snart gått 100 dagar sedan Liberalerna ingick ett samarbete med Sverigedemokraterna. Ett sår som ännu inte läkt, senast i förra veckan lämnade Roger Klerestam, ordförande för L i Sölvesborgs kommun, partiet med hänvisning till Tidöavtalet.

– Jag anser att Liberalerna tappat fokus på liberalismen och blivit högerpopulismens släpvagn, sa han till Sydöstran.

”Formuleringar som är ganska starka”

Men generellt finns det en stor förståelse för partiets vägval, hävdar Pehrson. I dag möts Tidöpartierna regelbundet för att stämma av utredningar och propositioner.

– Jag och Jimmie Åkesson träffas regelbundet. Nu sågs vi senast före jul senast, för att diskutera frågor på lång sikt, hur ska vi göra. Vi kan prata om allt möjligt.

Var går dina röda linjer mot Sverigedemokraterna?

– Vi ska göra sverige tryggare och friare. Vi har varit tydliga ska värna den fria kulturen och vi ska ha armlängds avstånd. Kommer man på något annat – ja det är helt otänkbart.

Seyde Kaya, 29, har själv jobbat i resturangen. Hon var imponerad av Johan Pehrsons pizzakanter.

Han kommer in på de positiva sidorna av Tidöavtalet, som exempelvis att grundlagsskydda abort. Allt det är till för att förstärka det som Liberalerna tycker är viktigt.

– På något område kanske de (Sverigedemokraterna reds anm) går för långt fram. Vi hade ju en sån här central fråga när vi gjorde upp om migrationen. Vi var tydliga innan valet: vi ska ha minskad invandring. Men jag tycker man har formuleringar som är ganska starka.

Johan Pehrson avslutar sin praktik med att samla ihop disken. Vid ett av borden sitter Seyde Kaya, 29, som beställt capricciosan av honom.

– Det är en av de godaste pizzorna jag har ätit i hela mitt liv. Perfekt tjocklek, perfekta kanter, säger hon.