Regionernas uppmaning: Håll förskolebarn hemma

Uppdaterad 2023-01-06 | Publicerad 2023-01-05

Flera regioner slår larm om RS-virus och vill att föräldrar håller förskolebarn hemma.

– Vi måste skydda de minsta, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Folkhälsomyndigheten vädjar om att sjuka inte ska gå till jobbet efter julledigheten.

Trippelsmittan – influena, covid och RS-virus – fortsätter att sprida sig i Sverige. Sjukhusen larmar om överfulla akutmottagningar.

Spridningen av RS-virus bland små barn är hög i stora delar av landet. Ofta smittas de yngre barnen av sina syskon som går på förskola.

Nu uppmanar flera regioner föräldrar med spädbarn upp till sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan. På så sätt vill man försöka hindra smittspridningen.

Arkivbild.

Bland annat gäller rekommendationen i Västra Götalandsregionen.

– Framförallt är det de yngsta barnen som kan blir väldigt sjuka i RS, och det gäller att försöka skydda dem på bästa sätt och det här är ett sätt att minska risken att smittan kommer in i familjen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Arkivbild.

Ett av flera råd

Rådet infördes den 13 december och skulle gälla till och med helgen, men förlängs till och med den 22 januari eftersom smittspridningen fortsatt är så pass hög.

Men Thomas Wahlberg vill poängtera att detta är ett bland flera råd. Andra rekommendationer för föräldrar med spädbarn i familjen är att inte träffa personer som är förkylda och att vara noggrann med handhygienen.

– Och att när det är kalas eller fest till exempel, att man tänker på att alla kanske inte behöver klappa eller krama på det där lilla spädbarnet. Utan man behöver vara lite extra försiktig.

Sjukhus i fyra regioner har satts i beredskapsläge på grund av den stora mängden patienter med covid, influensa eller RS-virus. Det innebär bland annat att vissa verksamheter stängs, så att personalen kan användas där den behövs mera akut. Arkivbild.

Samtidigt vädjar Folkhälsomyndigheten till svenska folket att stanna hemma om man är sjuk för att inte bidra till ännu mer smittspridning av RS, influensa och covid.

– I nästa vecka är det många som återgår till sina arbetsplatser efter ledigheten och skolorna startar igen, och därför är det viktigt att vi alla hjälps åt nu. Du som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

Förstärkningsläge i regionen

Den höga spridningen av RS-virus har lett till att barnsjukvården i Västra Götalandsregionen är mycket ansträngd.

– Det har varit så en tid och det jobbar man aktivt med att hantera. Det är tungt och belastat inom barnsjukvården, med många sjuka barn.

För en vecka sedan gick regionen upp i förstärkningsläge, vilket är nivån över stabsläge, just på grund av RS-virusspridningen tillsammans med andra virussjukdomar som sprids mycket nu.