Erdogan: Jag väntar på den nya statsministern

Publicerad 2022-10-06

Magdalena Andersson beskrev dagens möte med Recep Tayyip Erdogan som ”en bra dialog”.

Men Erdogan har inte samma syn på deras träff.

– Jag väntar på den nya statsministern, säger han på en presskonferens.

Flera världsledare samlades i dag för Europatoppmöte i Prag, Tjeckien. Under programmet fanns möjlighet för ledare att träffas i enskilda möten.

På torsdagskvällen mötte statsminister Magdalena Andersson (S) den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan.

– Jag har berättat att vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid och Turkiet har också noterat ISP:s beslut om att tillåta leveranser till Turkiet, sa hon till den svenska presskåren på plats i Prag, rapporterar TT.

Magdalena Andersson beskrev det som ”en bra dialog”. Men de diskuterade inte något om Turkiets ratificering av Sveriges medlemskap i Nato.

– Jag kunde också berätta att även när Sverige får en ny regering så kommer vi naturligtvis att fortsätta stå upp för den här överenskommelsen, säger hon.

Recep Tayyip Erdogan.

Under torsdagskvällen höll Erdogan en presskonferens där han inte hade riktigt samma syn som Andersson.

– Jag har inte talat med den svenska statsministern inom ramen för det här mötet. Jag väntar på den nya statsministern, säger han.

– När vi rörde oss genom salen hade vi ett ”pull aside”-möte, alldeles kort, säger han.

Erdogan har återkommande varnat Sverige och påpekat vikten av Turkiets krav för en ratificering, vilken han även nu betonade.

– Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på gatorna i Sverige och så länge som det finns terrorister i det svenska parlamentet så kommer det inte att bli en positiv inställning från Turkiet, säger han.

Magdalena Andersson.

I nuläget är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte ratificerad Sveriges medlemskap i Nato. Erdogan öppnar för att Finland kan få ett snabbare ja än Sverige och uppger att Turkiets relation med Finland respektive Sverige skiljer sig åt.

– För Finland är inte ett land där terrorister rör sig fritt. Nato kommer att behöva ta ett beslut – om de gör det på ett sätt som är till fördel för Finland så kommer vi naturligtvis att göra allt som krävs av oss, säger Erdogan på presskonferensen.

Texten uppdateras.

Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln