Ryska draget till krigskassan – jobba gratis: ”Påminner om Sovjettiden”

Publicerad 2023-05-29

I rysk media uppmanas invånare nu att jobba extra och utan lön i krigsfabrikerna.

Detta för att hjälpa de ryska soldaterna i Ukraina och de ekonomiska utmaningar som kriget medför för Ryssland.

”Påminner om en Sovjet-anda”, menar det brittiska försvarsministeriet.

Statskontrollerad media och företag i Ryssland begär att det ryska finansdepartementet ska godkänna sex dagars arbetsveckor för ryska medborgare – utan extra betalt.

Detta för att möta de ekonomiska krav som kriget för med sig.

Det skriver det brittiska försvarsministeriet i sin senaste situationsuppdatering om kriget i Ukraina, på Twitter.

Den 21 maj uppmanade även Margarita Simonyan, chefredaktör för RT och känd som rysk propagandist, i en tv-sänd video ryska invånare att jobba två timmar extra – utan lön, vad det verkar – i krigsmaterielfabriker varje dag, utöver sina vanliga jobb.

Margarita Simonyan tillsammans med Vladimir Putin på RT:s 10-årsjubileum 2015.

Påminner om Sovjet

Bland annat uppmanar hon till att hjälpa till med produktion av ammunition och beskriver att det råder ”villkorslös hunger” efter detta inom den ryska armén.

”Vi sitter här längst bak. Låt oss på något sätt ta oss själva i hand och fråga oss själva: Är vi inte redo att gå ut två timmar efter jobbet, under tiden som allt det här händer, om det är viktigt?”, säger Margarita Simonyan i tv-klippet.

Enligt det brittiska försvarsministeriet för detta tankarna tillbaka till en sovjetisk anda av samhälleligt tvång.

Enligt Hugo von Essen, analytiker för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, är det en pågående utveckling i Ryssland där man är på väg mot något som påminner om Sovjet-tiden.

– Man är långt ifrån där, men man kan ändå tolka det som ett steg i riktningen mot ett krigssamhälle eller ett samhälle fullt mobiliserat för krig, säger Hugo von Essen.

Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Del av propagandan

Det brittiska försvarsministeriet skriver i sin uppdatering att det signalerar att den ryska ledningen ser ekonomiska resultat som en avgörande faktor för att vinna kriget. Och visserligen har Rysslands ekonomi sett betydligt bättre dagar, men uttalandet kan också ses som ett steg i en välkänd strategi i propagandan, menar Hugo von Essen.

– Det finns ju de på högerflanken i Ryssland som inte är nöjda med hur Putin drivit kriget hittills, och en anledning till att Putin och den ryska ledningen håller emot är att man är rädd för reaktioner hos befolkningen och vilka sociala konsekvenser en sån här sak skulle få, förklarar han.

Då kan det här fungera som en testballong för att se hur ett sådant beslut landar hos den ryska befolkningen, menar han.

– Om man märker att det möts av starka reaktioner får det inga negativa konsekvenser för Putin eftersom uttalandet då bara kommer från en stark tv-personlighet. Men om det å andra sidan inte får så starka reaktioner kanske den ryska ledningen kan gå vidare med testballongen, säger han.