Klimatforskaren om Europahettan: Vi kommer att se mer av det här

Publicerad 2022-06-18

Fågelungar dör och floder torkar i värmeböljan som dragit in över Europa.

Det är en försmak av vad som väntar med ett varmare klimat.

– Vi kommer att se mer av det här framöver, säger klimatforskaren Christian Azar.

Följ ämnen

Skräckrubrikerna har duggat tätt i dagarna. Floden Po i Italien har drabbats av den svåraste torkan på decennier. Fågelungar dör när de i desperation flyr från skållheta bon i Spanien. På torsdagen nådde temperaturen 40 grader i södra Frankrike, något som hittills aldrig skett så tidigt på året.

Vädret har förvisso alltid varierat och just nu drar het luft in från Sahara.

Men att klimatet blir extremare – det är precis vad forskarna förväntat sig, enligt Christian Azar, klimatforskare vid Chalmers i Göteborg.

– När klimatet förändras och det blir varmare så ökar sannolikheten för den här typen av värmeböljor. Det här är i linje med vad man kan förvänta sig ska hända. Man kan inte säga att en enstaka händelse har med klimatförändringarna att göra. Men vi kommer att se mer av det här framöver, säger han.

Nordafrikanskt klimat i Europa

Christian Azar, som skrivit varit med och skrivit rapporter för FN:s klimatpanel IPCC, säger att klimatzonerna flyttas i takt med att klimatet blir varmare.

– Allt tyder på att det kommer att bli torrare och varmare i medelhavsområdet, södra Frankrike, Italien och Grekland, kommer att få ett klimat som påminner mer om Tunisien eller Algeriet, säger han.

Samtidigt fortsätter koldioxidhalterna att öka i atmosfären.

– Klimatet har förändrats, det är självklart. Det vet vi med säkerhet. Temperaturen har gått upp med en dryg grad sedan 1800-talet, säger Christian Azar.

Fler döda av extrem hetta

Enligt flera vetenskapliga studier märks en trend med allt fler klimatrelaterade dödsfall, skriver CNN. En av studierna visar att antalet dödsfall som orsakats av höga temperaturer har ökat med 74 procent mellan 1980 och 2016.

– Värmeböljor tar hårt på människors hälsa, särskilt för äldre människor, säger Christian Azar.

Hur allvarligt är läget?

– Det är inte så att den temperaturuppgång vi sett nu är helt omöjlig att leva med eller skulle hota vår civilisation. Det stora problemet är om vi fortsätter på sättet vi gör nu lång tid framöver. Den stora hotbilden är 3-4 graders uppvärmning.

Enligt IPCC måste världens utsläpp halveras till 2030 om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till 1,5 grad – vilket är Parisavtalets mål.

Fullt av människor på en strand i Barcelona.