Pappan stormade skola med buntband – hotade att gripa rektor över covidlagar

Publicerad 2021-09-07

En pappa till en elev på en grundskola stormade tillsammans med två andra i torsdags in på sonens skola.

Han hade buntband med sig och hotade att gripa rektorn.

Tillsammans med två andra män konfronterade de rektorn och påstod att skolans covidregler var olagliga.

En pappa till en elev stormade tillsammans med två andra män in på sonens grundskola i Arizona, USA, i torsdags. De konfronterade rektorn Diane Vargo på hennes kontor och hade buntband med sig, skriver The Guardian.

Pappan och de två andra männen påstod att hon som rektor bröt mot lagen och hotade att de skulle göra ett så kallat envarsgripande.

Anledningen till pappans ilska var skolans covidregler som skulle tvinga hans son att isolera sig eftersom han potentiellt smittats av coronaviruset. Då sonen skulle vara tvungen att sitta i karantän i minst en vecka skulle det innebära att han bland annat skulle missa en skolutflykt.

Pappan och hans vänner sände live på Instagram när de stormade skolan.

”Stora svarta buntband i militärstil”

Skolans rektor berättar att de tre männen trängt sig in på hennes kontor och en av dem blockerade dörröppningen och höll i ”stora svarta buntband i militärstil”. Hon säger i ett uttalande som skoldistriktet gjorde efter händelsen att hon försökte förklara för männen att skolan måste följa kommunens lokala bestämmelser.

– Jag kände mig kränkt av att de stod på mitt kontor och påstod att jag bryter lagen och att de skulle gripa mig. Två av männen var inte föräldrar till någon på skolan vilket fick mig att känna mig hotad, säger rektorn Diane Vargo i uttalandet.

Männen hade med buntband för att gripa rektorn.

Pappan har frihetsberövats

Då männen vägrade att lämna rektorns kontor ringde hon till slut polisen som kom till skolan. Där frihetsberövades pappan som initialt misstänks för intrång.

Samtliga tre män filmade hela händelsen och publicerade det själva på sociala medier. I videon går det att se hur männen är på väg till skolan och visar upp att de har med sig buntbanden.

– Vi kan inte tillåta att de mobbar våra barn och tvingar dem att isolera sig när de inte är sjuka, det är olagligt och vi vill att de ska veta att vi menar allvar. Nu ska vi åka dit och konfrontera dem och om det behövs kommer vi göra ett ett envarsgripande, säger en av männen i videon.

Rektorn Diane Vargo säger i sitt uttalande att skolan kommer anmäla männen och ansöka om ett besöksförbud:

– Min dörr står alltid öppen för föräldrar som vill prata. Men sättet han gjorde det på var inte okej. Att ta med sig buntband till rektorns kontor är inte okej, säger Diane Vargo.

DAILY USA, corona och festen som kom av sig

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen