Uppgifter: Ryska eliten missnöjd med Putin

Publicerad 2022-05-28

Den ryska eliten i Kreml är missnöjd med Putin.

– Presidenten klantade sig, säger en källa om invasionen av Ukraina.

Nu diskuteras möjliga efterträdare i Kremls korridorer.

Under tre månaders krig har stämningarna i den ryska eliten gått från inledande pessimism via behärskad optimism till dagens missnöje med personen Vladimir Putin, uppger den ryska tidningen Meduza efter samtal med källor i Kremls närhet. Både krigshökarna och fredsduvorna i Moskvas maktcentrum är kritiska mot Rysslands president:

– Nästan ingen verkar vara nöjd med Putin. Ministrar och affärsmän är missnöjda med att presidenten startade krig utan att tänka på vilka massiva sanktioner som kunde bli följden. Krigshökarna är inte nöjda med ”specialoperationens” tempo, de tycker att man borde agera mer beslutsamt, säger en källa nära Kreml.

Kreml.

Krigshökarna vill se en mer hårdför linje, där fler soldater mobiliseras. Det har hittills inte skett, eftersom Kremls egna hemliga opinionsundersökningar visar att ryssar som stödjer ”specialoperationen” varken är beredda att slåss själva eller skicka släktingar till fronten.

PLUS: Ukraina: Mordförsöket på Putin misslyckades

”Problem överallt”

Fredsduvorna – många affärsmän och civila tjänstemän – oroas av sanktionernas inverkan på ekonomin, eftersom de inte längre kan leva som de gjorde före kriget.

– I mitten av sommaren kommer det att bli problem överallt. Inom transportsektorn, med medicintillförseln och inom jordbruket. Ingen förutsåg sådana massiva problem, säger en källa nära regeringen.

 Under måndagen möttes Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Alexander Lukasjenko i Bocharov Ruchei-residenset i semesterorten Sochi vid Svarta havet.

Allt oftare diskuteras ”tiden efter Putin” i Kremls korridorer, enligt en av Meduzas källor:

– Det finns en förhoppning att han ”inom överskådlig framtid” inte kommer att styra landet längre.

En annan anonym samtalspartner säger:

– Presidenten klantade sig, men det går fortfarande att rätta till saker och ting – att komma överens om något med Väst och Ukraina.

Samma källa uppger att flera efterträdare till Putin diskuteras, bland andra Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin, ex-presidenten Dmitrij Medvedjev och presidentadministrationens biträdande stabschef Sergej Kirienko.

Ingen tror att Putin kommer att lämna presidentposten annat än om hans hälsa allvarligt försämras. Men missnöjet bland höga tjänstemän i Kreml är stort:

– Folk spottar men arbetar vidare, säger en av Meduzas källor.