Så ska EU konkurrera med Kina

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-12-01

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Med hjälp av 300 miljarder euro hoppas EU ta upp kampen med Kina om investeringar och satsningar runt om i världen.

Kina nämns inte specifikt i onsdagens nya plan från EU-kommissionen. Ändå är den tydligt inriktad på att ge länder i Afrika och Asien ett ”demokratiskt” alternativ när det gäller att hitta pengar till stora infrastrukturprojekt.

– Vi är övertygade om att länder behöver partner som de kan lita på för projekt som är hållbara och av hög kvalitet, säger ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Det som nu presenteras kallas för EU:s ”globala inkörsport” och är tänkt att mobilisera upp till motsvarande 3 000 miljarder svenska kronor fram till år 2027 för diverse projekt över hela världen. Pengarna ska till stor del lockas fram från den privata sektorn, med hjälp av EU-garantier och EU-medel.

Förhoppningen är att EU, EU-länder och EU-företag ska väljas som samarbetspartner när nya järnvägar, bredbandssatsningar och annat ska byggas ut. I planen ingår att eventuellt dra igång en ”exportkreditnämnd” på EU-nivå, för att stötta EU-företag i deras konkurrens med statssubventionerade storbolag från övriga världen.

– Vi vill visa att en demokratisk, värdebaserad inställning kan leverera. Det här kommer att garantera att investeringarna görs på ett hållbart sätt och får en verklig betydelse där de görs, säger von der Leyen.