SMHI klass 1-varnar för kraftiga regn

Upp till 50 millimeter regn på 12 timmar

Publicerad 2021-08-07

Regn, hård vind och åska drar in över flera delar av landet under lördagen.

Nu går SMHI ut med en klass 1-varning för stora regnmängder i sju län.

– Det är en risk för översvämmade dagvattenledningar och källare, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Under lördagen börjar regnväder dra in över flera delar av landet, framför allt östra Svealand, Dalarna och södra Norrland.

Nu går SMHI ut med en klass 1-varning för sex län: Stockholm, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Jämtlands län.

– Regnet börjar dra in över Stockholm nu under förmiddagen och avtar först under sena kvällen, så det är rätt många timmar som det kommer att regna, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Kraftiga vindbyar och åska

Som kraftigast blir regnvädret i norra Svealand. Senare under dagen drar ovädret också upp över Uppland, Södermanland och Västmanland. Där väntas regnet också rulla in med kraftiga vindbyar och åska i vissa områden.

Enligt varningen väntas kraftigt regn på mellan 30 och 55 millimeter falla i länen på 12 timmar.

– Under augusti brukar vi ha en nederbörd på 60 till 70 millimeter, så det är rätt mycket nederbörd på kort tid, säger Linnea Rehn.

”Värre i storstäder”

Varningen innebär att det finns en risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare i områdena.

– Just nu ser det ut som att hela området kommer att drabbas, men det kan bli värst i storstäderna med mycket hårda ytor där vattnet har svårare att rinna undan, säger Linnea Rehn.

Hur ska folk förbereda sig på regnvädret?

– Det kanske är svårt att förbereda sig egentligen. har man en källare som man vet är extra utsatt så kan man hålla lite koll på den och sen får man ringa räddningstjänsten om man behöver. Och om det kommer kraftiga skurar – ta det lugnt på vägar och tänk på att det kan bli stora vattenmängder i tunnlar, säger Linnea Rehn.

Sol igen nästa vecka

Även delar av västra Götaland kan få sig en dusch av regnskurar under helgen.

Under söndagen väntas regnrusket dra vidare norrut över Norrland, men då i avtagande styrka.

Är det helt enkelt hösten som drar in över Sverige nu? Nej, enligt Linnea Rehn finns det hopp om sol och värme redan om några dagar igen.

– Det kommer att vara ostadigt väder i landet i helgen och i början av nästa vecka. Men sen blir det lite stadigare igen, med sol och värme igen mot slutet av veckan.

Följ ämnen i artikeln