Efter dödsskjutningen – Oslo Pride ställs in

Publicerad 2022-06-25

Efter nattens dödsskjutning i Oslo ställs lördagens Pride-parad i staden in.

– Vi är skakade och har fått besked av polisen att alla evenemang rekommenderas att ställas in, säger Inger Kristin Haugsevje, ledare för Oslo Pride till TV2.

Dödskjutningen i Oslo utreds som terrorbrott, skriver VG. Två personer dog och flera skadades allvarligt vid gaybaren London Pub i centrala Oslo. En person är gripen i samband med dådet.

Enligt uppgifter till tidningen är det en man i 40-årsåldern som är känd hos polisen sedan tidigare.

Under morgonen kom beskedet att den planerade Pride-paraden i staden ställs in på grund av nattens händelser.

– Vi är skakade och har fått besked av polisen att alla evenemang rekommenderas att ställas in, säger Inger Kristin Haugsevje, ledare för Oslo Pride till TV2.

I ett pressmeddelande skriver Oslo Pride att de följer rekommendationerna som polisen har lämnat.

”Oslo Pride har fått tydliga råd och rekommendationer från polisen om att paraden, Prideparken och andra evenemang i samband med Oslo Pride ställs in. Oslo Pride ber därför alla som har planerat att delta i eller se paraden att inte närvara. Alla evenemang i samband med Oslo Pride är inställda” står det i pressmeddelandet.

På en presskonferens under lördagsmorgonen fick polisen flera frågor om motivet bakom skjutningen. En av spåren som polisen jobbar med under utredningen är att det rör sig om hatbrott.

Hypotesen grundar sig i att London Pub som besköts är en känd gaybar i staden.

– London Pub är ett känt ställe för homosexuella och det hänger Prideflaggor där. Den andra puben, Per på Hjörnet, är inte av samma kaliber men de ligger ju väldigt tätt, säger Christian Hatlo.

Polisen understryker att man inte utesluter någonting när det gäller motivet.

– Det är en av hypoteserna, vi har inte landat i någonting, säger han.