Här tar Theresa May över som premiärminister

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

Här tar Theresa May, 59, över som premiärminister i Storbritannien.

Det första hon gjorde var att peka ut landets politiska riktning i ett tal.

– Efter folkomröstningen lever vi nu i en tid av stor nationell förändring, säger hon.

Sedan utnämnde hon Brexit-ledaren Boris Johnson till utrikesminister.

Storbritannien har en ny premiärminister. Vid 18.30-tiden träffade Theresa May drottning Elisabeth som formellt gav henne frågan om hon ville ta över efter David Cameron. May accepterade och blev därmed landets andra kvinna någonsin på posten.

En av Mays största prövningar blir att styra Storbritannien ut ur EU. Men hennes första uppdrag var att bilda regering.

Boris Johnson som utrikesminister

Under folkomröstningen stöttade Theresa May Remain-sidan. Flera av de ministrar hon nu utsett kampanjade för en Brexit.

Mest förvånande var Mays utnämning av EU-motståndaren Boris Johnson till utrikesminister. Under Brexit-kampanjen kom den tidigare Londonborgmästaren med flera drastiska utspel som väckte starka känslor.

Enligt Sky News kom toppjobbet till och med som en överraskning för Boris Johnson själv, enligt deras källor hade han inte förväntat sig någon högre position i Mays regering.

– Jag önskar att det var ett skämt, men jag är rädd att det inte är det, twittrar Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt om utnämningen av Johnson.

Utnämnde Brexit-minister

EU-skeptikern David Davis utnämndes senare till Brexit-minister – en ny position. EU-motståndaren Liam Fox blev handelsminister.

Amber Rudd tog över efter May som inrikesminister. Michael Fallon fick fortsätta som försvarsminister.

Philip Hammond utnämndes till ny finansminister efter att George Osborne fått sluta.

– Jag hoppas att jag har lämnat ekonomin i ett bättre skick än den var i när jag tillträdde, skriver han på Twitter.

”Ska bygga ett bättre Storbritannien”

Direkt efter mötet med drottningen höll Theresa May sitt första tal som premiärminister utanför Downing Street. Där markerade hon vilken politisk inriktning Tories och landet nu ska få.

I talet sa May att hon ska leda partiet och landet i Camerons anda. Samtidigt poängterade hon att stora förändringar är på väg.

– Efter folkomröstningen lever vi nu i en tid av stor nationell förändring, säger hon.

Hon sa också att hon vill att Tories ska vara ett samlande parti, särskilt för personer som är socialt och ekonomiskt utsatta. Theresa May poängterade även starkt vikten av enighet i landet.

– Vi ska inte vara ett parti för några få priviligerade, utan för alla. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, säger hon.

Efter att hon hållit sitt tal vinkade Theresa May till folket utanför 10 Downings Street med sin make, Philip, bredvid sig.

”Håll oss så nära EU som möjligt”

Tidigare i dag höll David Cameron sin sista frågestund som premiärminister. Då välkomnade han att landet skulle få en kvinnlig premiärminister i Theresa May.

– Mitt råd till min efterträdare är att vi bör försöka hålla oss så nära EU som möjligt, sa han.

Han sa även att han kommer att ”sakna rytandet från folket”.

Cameron höll ett känslosamt avskedstal utanför 10 Downing Street. Han tackade sin fru och sina döttrar som stod tillsammans med honom.

– Det har varit den största äran i mitt liv att tjäna vårt land som premiärminister, sa han.

– Det har inte varit någon enkel resa och naturligtvis har vi inte bara fattat rätt beslut, men jag tror att vårt land är mycket starkare.

Cameron önskade Theresa May lycka till i Brexit-förhandlingarna innan han åkte till Buckingham Palace för att begära avsked hos drottningen.

Bara några sekunder efter att Cameron lämnat Buckingham Palace anlände May för att träffa drottningen och formellt utses som hans efterträdare.

Mötet, en privat audiens som skedde bakom stängda dörrar, varade i 34 minuter. Enligt Sky News blev hon troligtvis utfrågad av drottningen om sina intentioner för regeringen.

Publicerad: