Volkswagens utsläppsskandal

Volkswagen-skandalen på 35 sekunder

Av: 

Johan Furusjö

NYHETER

Det här är vad det handlar om.

VW Golf Bluemotion är en av bilarna som Volkswagen har fuskat med, och som behöver åtgärdas.

USA:s miljömyndighet (EPA) upptäckte i september att Volkswagen har manipulerat utsläppstester, så att det ska se ut som att bilarna släpper ut mindre skadliga utsläpp än de verkligen gör.
Syftet är att klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp – trots att man egentligen inte uppfyller kraven.
Bilarna har avsiktligt utrustats med en fuskmjukvara som känner av när bilen testas i ett labb – till exempel genom att bakhjulen står stilla och att ingen rör ratten – och slår då på ett miljöläge som inte används vid vanlig körning. I verkligheten ska utsläppen ha varit 40 gånger högre än tillåtet.
Volkswagen erkände i september att fusket omfattar elva miljoner bilar över hela världen: 5,1 miljoner Volkswagen, 2,1 miljoner Audi, 1,2 miljoner Skoda, 700 000 Seat och 1,8 miljoner minibussar och lätta lastbilar.

I Sverige handlar det om 224 746 bilar.

Den 30 september släppte Volkswagen en lista över alla VW-bilmodeller som man säger ska ha felet. I Sverige uppges över 104 000 bilar beröras. VW kommer att kontakta alla ägare.
Skandalen har fått enorma följder. Bland annat kan ägare av drabbade bilar få betala högre bränslenota när felet är åtgärdat.
Länder står också i kö för att kräva böter av Volkswagen. Svenska staten undersöker om bilarna har fått felaktig miljöbilsklassning – och att VW därmed ska tvingas betala för felaktiga skattesubventioner.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vilka rättigheter har jag som VW-kund?

ÄMNEN I ARTIKELN

Volkswagens utsläppsskandal

Skoda

Audi

Seat

Volkswagen