Ulf Danielsson om Stephen Hawking: ”Stoppades inte av sina svårigheter”

Publicerad 2018-03-14

Världskända brittiska fysikern Stephen Hawking är död, 76 år gammal.

Hans forskning om svarta hål står fortfarande i centrum för mycket av forskningen inom kvantmekaniken, säger professor Ulf Danielsson.

Dessutom har han blivit något av en symbol för vetenskapen i stort.

– Trots sin personliga situation har han fortsatt vara nyfiken, de svårigheter han har haft har inte stoppat honom, säger Danielsson.

Professor Stephen Hawking somnade in under onsdagsmorgonen i sitt hem i Cambridge. Nu sörjer en hel värld honom, och hans gärning sammanfattas.

Med storsäljaren ”A brief history of time” bidrog Hawkings till en större förståelse hos allmänheten för kvantmekaniken – och för svarta hål.

– Det han har försökt göra är att förstå vad som händer med svarta hål när man också tar hänsyn till kvantmekaniken. Då uppträder något som kallas för Hawkingsstrålning, att svarta hål långsamt dunstar bort och försvinner. Det är något som leder till en mängd djupsinniga och svåra paradoxer, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.

”Pekat ut en väldigt intressant riktning för forskningen”

Det Hawkings tillsammans med sin kollega, fysikern Roger Penrose, beskrev på 70-talet står fortfarande i centrum för fysikforskningen, säger professor Ulf Danielsson.

– Han har kunnat peka ut en väldigt intressant riktning för för forskningen som man fortsätter att följa. Det är frågor som kommer vara enormt intressanta framöver.

Johan Mauritsson, professor i atomfysik vid Lunds universitet och vice ordförande i Svenska fysikersamfundet, håller med.

– De svarta hålen är fantastiska objekt som vi inte riktigt förstår. Ju mer vi lär oss om dem, desto bättre är det. Nu har vi nya sätt att lära oss om svarta hål, som nog till viss del har inspirerats av Hawkings arbete. Mycket forskning har fortsatt i hans spår, säger Johan Mauritsson till TT.

Alltid nyfiken

Att Stephen Hawking blivit något av en symbol för kvantmekaniken och fysiken i populärkulturen är också en stor del av hans arv, enligt Ulf Danielsson.

Hawkings medverkade i flera tv-serier, bland annat ”The Big Bang Theory” och ”The Simpsons”.

– Han har bidragit på ett oerhört sätt till att göra det här ämnesområdet känt genom sin medverkan i populärkulturella sammanhang, han har blivit något av en symbol för naturvetenskapen överhuvudtaget och trots sin personliga situation har han fortsatt vara nyfiken, de svårigheter han har haft har inte stoppat honom.

Det har spekulerats i om Hawkings borde ha tilldelats Nobelpriset för sina teorier. Men mycket av hans forskning har ännu inte kunnat bevisas i praktiken.

– Forskningen som han ägnade sig åt, mycket av det är frågor som ännu inte har fått experimentala bekräftelser. Det är för den framtida forskningen att bekräfta och fortsätta undersöka, säger Ulf Danielsson.