Mejla

Britta Svensson

Förstår inte vad Busch sysslar med

KD-ledaren Ebba Busch.
KD-ledaren Ebba Busch.

NYHETER

Det är ett djupt svek.

Jag förstår faktiskt inte vad Ebba Busch sysslar med.

De äldre som är svårt utsatta under coronapandemin behöver företrädare med omtanke och engagemang.

Inte svikare.

När Kristdemokraterna på sin hemsida listar sina politikområden ligger ”Vård & omsorg” och ”Äldre” i topp. De har profilerat sig som ett parti som värnar äldre.

De har tagit strid för fler äldreboenden och bättre villkor för personalen. Om Ebba Buschs krav på bättre scheman och arbetsmiljö inom äldreomsorgen fått gehör, hade kanske smittan kunnat bekämpas bättre när pandemin slog till.

Jag tillhör inte dem som riktar svepande, nedsättande epitet mot Ebba Busch. Jag har respekterat henne som en färgstark och engagerad politiker som gjort avtryck. 

Men när hon i en partiledardebatt drog till med att: ”Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige” gick hon över gränsen. Om hon tyckt att det var sant borde hon i så fall själv göra allt för att begränsa ytterligare smittspridning.

Ebba Busch kramas och dansar loss på en stor, trång hemmafest

I stället sviker hon både sig själv och alla som far illa av ökad smittspridning när hon kramas och dansar loss på en stor, trång hemmafest, två dagar efter att statsminister Stefan Löfven tydligt sa ifrån: ”Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester”.

För undvikande av missförstånd: jag talar inte om den mindre födelsedagsmiddag hon var på, där väninnan fick Säpo-skjuts hem. Utan 40-årsfesten där 25 gäster satt trångt, kramades och festade tätt intill bland andra Ebba Busch och Ella Bohlin, vårdutvecklingsråd för KD i Region Stockholm.

Anledningen till att Löfven och Folkhälsomyndigheten varnade för ”trånga hemmafester” var för att coronasmittan ökat, och att den sprids just på sådana fester.

För egen del, när jag för ett tag sen gick igenom hur jag måste leva och prioritera under coronapandemin, kom jag fram till att det inte finns på kartan att jag skulle gå på en sådan typ av fest det närmaste året.

Visst, jag är 65, och Ebba Busch bara 33. Ska inte hon få festa? Problemet är att om en politiker ska säga sig företräda de äldres intressen under pandemin, måste hon eller han vara lika ansvarsfull när det gäller smittspridning som vi uppmanas att vara.

Annars lämnas vi ju ensamma med våra svårigheter och vår kamp att leva ett drägligt liv i den situation som råder.

Det kan inte vara så att enbart politiker över 70 år förstår hur vi har det. Men tyvärr har det verkat så under hela pandemin. Den enda politiker som konsekvent tagit upp äldres situation är Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna och 87 år gammal.

Själv får jag varje vecka, när jag skriver under rubriken ”Mitt liv som pensionär” på torsdagar i Aftonbladet, mejl från äldre av typen: ”du är den enda som enträget lyfter frågor om hur covid påverkar alla 70+”.

Jag menar att det är helt orimligt. Jag är pensionär och skriver de här kolumnerna på frilansbasis för Aftonbladet. Det behövs många fler som lyfter de livsvillkor som pandemin skapat för äldre i Sverige, inte minst fler politiker.

Med tanke på vad Kristdemokraterna har för hjärtefrågor, borde Ebba Busch hänga in festblåsan i garderoben, kavla upp ärmarna på jobbkavajen och ta strid för oss äldre.

Vi ses på barrikaderna, Ebba! Det har varit ganska ensamt här hittills.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Jag förstår faktiskt inte vad Ebba Busch sysslar med.

Gratis influensavaccin för äldre

  • ”Det ojämlika smittskyddet för 65+ är en skandal”, skrev jag i Aftonbladet 28 maj. Nu är det äntligen klart att höstens influensavaccin blir gratis för 65+ i alla regioner.
  • Tidigare har bara ungefär hälften av alla över 65 blivit vaccinerade mot influensa varje år. Fem regioner tog betalt för sprutan under den gångna influensasäsongen.
  • Den senaste månaden har jag befunnit mig mitt i smeten i Stockholm, och observerat var det finns smittrisker och inte. Nästa vecka tänker jag ge förslag till nya rekommendationer för 70+. Vilka är dina?

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Buschs nya festbilder – struntade i coronaråden på kändisfest

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Vård & omsorg

Politik

Covid-19