Buschs angrepp på Lööf om SD-kritiken

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-05-02

Ebba Busch anklagar Annie Lööf för att ”dundra på mot Sverigedemokraterna” i en historisk viktig debatt om kvinnovåld. 

Centerledaren avfärdar KD-ledarens anklagelse och säger syrligt: 

– Jag förstår att hon tycker det är jobbigt om jag kritiserar Sverigedemokraterna.

Frågan om mäns våld mot kvinnor fick partiledardebatten i SVT att hetta till ordentligt.

När kamerorna slocknat fortsatte ordväxlingarna - i synnerhet mellan Centerledaren Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch.

– Det var en historisk debatt och ändå valde Annie Lööf att dundra på mot Sverigedemokraterna, säger Busch till Aftonbladet.

Med historisk syftar hon på att det var fler kvinnliga partiledare än manliga.

– Jag undrar vad de kvinnorna som har blivit utsatta för hedersvåld kände när de hörde Annie Lööf dundra på om hedersförtrycket, fortsätter hon.

– Att man valde att lägga tid i debatten på att anklaga Sverigedemokraterna och lyfta fram konfliktlinjen mot SD istället för att diskutera vad vi hade kunnat göra för att våldsoffer inte ska behöva möta sina förövare på gatan, säger Ebba Busch.

Annie Lööf kritiserade Åkesson hårt i sändning, men också efteråt.

”Jag känner förakt”

Ordväxlingen i debatten föranleddes av att SD-ledaren Jimmie Åkesson pekade på att utrikesfödda är överrepresenterade när det kommer till våld mot kvinnor. Att Sverige ”importerar” detta från andra kulturer.

– Jag känner ett sådant förakt när jag hör ditt resonemang. Var var du hösten 2017 under Me too, sa Lööf till Åkesson.

Centerledaren sa till Aftonbladet efter debatten att hon förstår att Busch tycker det är jobbigt att hon kritiserar SD. Hon stod fast vid att det var ett ovärdigt uttalande av Åkesson.

– När han öppnar munnen pratar han om invandringens fel. Det är ett sånt förakt. Män i alla tider har misshandlat, mördat och våldtagit kvinnor. Att göra det till ett invandrarproblem innebär att man inte kan sätta in rätt åtgärder, säger hon.

Unken kvinnosyn

Lööf säger att hon är den första att erkänna den unkna kvinnosyn allt för många kulturer har.

– Vi ska skydda brottsoffer oavsett om gärningsmannen heter Kjell, Martin eller Ali, säger Lööf och belyser att många partier har liknande förslag.

– De utsätta kvinnorna som lever i ett helvete vill inte ha fler fina ord, de vill ha verkstad, avslutar centerledaren.

Jimmie Åkesson fortsätter framhäva att han tycker att frågan om invandring är en relevant aspekt när man talar om mäns våld mot kvinnor.

– Ingen har påstått att det bara är invandrare som brukar våld, men jag tycker att det är en relevant aspekt som ingen annan lyfter, säger han.

Jimmie Åkesson blev hårt kritiserad av Lööf i debatten om våld mot kvinnor.

Även Stefan Löfven riktade kritik mot Åkessons ingång i frågan.

– Det spelar ingen roll vilken hudfärg du har, vad du tror på eller vad du kommer ifrån. Det är inte tillåtet att slå eller förtrycka kvinnor, sa han efter debatten.

Konspirationsteorier om etnicitet

Löfven säger vidare att han vill ha en större diskussion i samhället om vad manlighet är. Men också mer utbildning till personer som arbetar i sjukvård och rättsvårdande myndigheter.

Nooshi Dadgostar tycker inte att något av de andra riksdagspartierna tar problemet med mäns våld mot kvinnor på tillräckligt stort allvar.

– Vi hade en väldigt stark Metoo-rörelse, säger hon till Aftonbladet efter debatten.

– Hundratusentals kvinnor i Sverige berättade om vad de varit med om. Det vore tråkigt om man diskuterade om detta i termer av konspirationsteorier om etnicitet. Låt kvinnorna vara fria och ge dem makt att lämna destruktiva män, säger Dadgostar.

ANNONS