Åt för mycket lakrits – fick hjärtstopp och dog

Publicerad 2020-09-26

En man i delstaten Massachusetts i USA har dött efter att ha ätit för mycket lakrits, skriver The Guardian.

Att äta lakrits regelbundet kan orsaka bland annat högt blodtryck, kaliumbrist eller hjärtrytmsrubbningar.

– Även om du äter en liten mängd lakrits, kan blodtrycket öka lite, enligt kardiologen Dr Neel Butala.

Mannen hade ätit en och en halv påse lakrits om dagen. Genrebild på lakrits.

Den 54-årige mannen var och åt lunch på en snabbmatsrestaurang när han plötsligt, utan några som helst symtom, kollapsade. Räddningstjänsten tillkallades och lyckades återuppliva 54-åringen, men han dog dagen därpå.

Tidningen The Guardian skriver att 54-årigen bytt från att äta röda fruktsmakade lakritsstänger, till den svarta varianten av godiset några veckor innan han dog. Han ska ha ätit en och en halv påse lakrits om dagen i flera veckor.

Fick kroppen ur balans

Enligt läkarna ska lakritskonsumtionen fått hans näringsämnen ur balans, vilket ledde till att hjärtat stannade.

Läkaren Elazer R Edelman skriver i vetenskapstidskriften The New England Journal of Medicine, att dödsfallet orsakats av glycyrrhizinsyra som finns naturligt i bland annat lakrits.

Ämnet kan bland annat leda till högt blodtryck, kaliumbrist, njursvikt samt syrbas- eller hjärtrytmsrubbningar, skriver Elazer R Edelman. Allt detta gick att finna hos den 54-årige mannen.

Dr Neel Butala, kardiolog vid Massachusetts General Hospital, har också skrivit om fallet i New England Journal of Medicine.

– Även om du äter en liten mängd lakrits, kan blodtrycket öka lite, säger han i tidsskriften.

”Väldigt sällsynt”

Enligt svenska livsmedelsverket kan det vara skadligt att äta för mycket lakrits under en längre tid. Barn är mer känsliga än vuxna, därför bör barn under fem år inte äta lakrits regelbundet. Men det går bra någon gång ibland.

Att människor dör av en för hög lakritskonsumtion är dock ovanligt.

– Att man avlider av för stort lakritsintag är väldigt sällsynt. Jag har under mina 25 år som läkare aldrig stött på något liknande, säger Håkan Fureman som arbetar som endokrinolog vid Östersunds sjukhus till SVT.

Fureman säger också till SVT att han inte tycker att man borde vara orolig om man äter lakrits någon gång ibland.

– Vet man med sig att man är högkonsument bör man se över sitt intag och räkna på det. Är man orolig kan man kontrollera sitt blodtryck, det brukar ge tidig blodtrycksstegring om man tar för stora mängder, säger han till kanalen.

Följ ämnen i artikeln