Löfvens svar till Greta Thunberg: ”Jag lovar att vi tar det på allvar”

Publicerad 2020-12-24

Greta Thunberg kallar EU:s klimatambition för siffertrixande och kräver att världens ledare gör mer för klimatet.

Stefan Löfven svarar att arbetet ändå går i rätt riktning.

– Jag förstår frustrationen. Jag lovar att vi tar det på allvar, att vi gör politisk skillnad och att vi kommer att fortsätta göra det, säger han.

EU:s länder har enats om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till år 2030.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg menar att EU-länderna håller på med siffertrixande. EU:s och Sveriges utsläpp är mycket högre än vad beslutsfattarna gör gällande, anser hon. Hon pekar bland annat på att Sverige och andra EU-länder flyttat fabriker utomlands och fortsätter utsläppen där.

– Det så kallade 55-minskningsmålet till 2030 har inget att göra med en riktig 55-procent minskning av utsläpp, sa hon nyligen i ett uttalande på Twitter.

Stefan Löfven säger att han förstår Thunbergs oro och ilska.

– Klimatförändringarna har gått långt, det är ingen tvekan om det. Vi ser alla vad som händer, översvämningar, stormar och isar som smälter och vad det får för effekter på vår jord, säger Löfven.

Greta Thunberg kallar EU:s klimatambition för siffertrixande och kräver att världens ledare gör mer för klimatet.

Behöver göra mer

Aftonbladet intervjuade statsministern dagarna efter EU-ledarna tagit beslutet om utsläppsminskningen. Sverige ville gå längre, ner till 60–65 procent, men i förhandlingen fanns en risk att det inte skulle bli något alls, menar han.

– När vi sitter runt ett bord och jag vet att här måste vi vara enhälliga, en enda person av 27 kan säga stopp till det vi vill göra, då går jag hellre till 55 än bli kvar på 40, säger Löfven.

Han tillägger att beslutet innebär minst 55 procents minskning och hoppas att det snabbt ska ner ännu mer.

– I Sverige har vi fördubblat vår ambition på området, men vi kommer behöva göra mer. Jag förstår frustrationen.

Oroad över USA

Hösten har varit hårt präglad av coronapandemin för Stefan Löfven. Parallellt har han följt utvecklingen i USA och oroats över avgående presidenten Donald Trumps agerande.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff efter att han återrapporterat från EU-mötet i riksdagen.

Trump har i uttalande efter uttalande hävdat att presidentvalet var riggat och omgärdat av fusk. Löfven är också oroad över att en så stor del av befolkningen köper Trumps tal om valfusk.

– Jag är orolig för framtiden för demokratin. Ju mer man ifrågasätter ett val på det här sättet, om det drivs tillräckligt långt, då kommer hela det demokratiska systemet att ifrågasättas. Det är farligt, jag tycker alla måste tänka sig för hur man uttrycker sig.

Fakta räknas inte

Kan utvecklingen du ser spilla över på Sverige?

– Ja, det finns krafter också på den här sidan av Atlanten och i vårt eget land som gärna skulle vilja se att demokratin ifrågasätts. Vi har en risk för en växande populism, också via det som sprids på sociala medier, via olika bubblor. Man sitter och får sitt bekräftat och det är det enda som man hör. Fakta räknas inte längre på samma sätt. Vi ska inte underskatta den risken och vi behöver prata om hur vi stärker demokratin och inte undergräver den.

Vilka krafter i Sverige syftar du på?

– Vi har nazistiska och fascistiska krafter. De tror inte på demokratin utan vill ha en annan ordning helt enkelt, så att den starke ska bestämma vad som är rätt och fel, sant eller falskt. Vi har en skyldighet att hela tiden stå upp för demokratin och säkerställa att människor känner trygghet och tillit.

Aftonbladet har utan framgång sökt Greta Thunberg för en kommentar.